Izbruh ognjenika je visoko v zrak poslal ogromen oblak prahu. Foto: EPA
Izbruh ognjenika je visoko v zrak poslal ogromen oblak prahu. Foto: EPA

Izredne razmere lahko glede na odlok ekvadorskega predsednika trajajo do 60 dni, v tem času pa lahko omejijo tudi svobodo gibanja. Odlok daje oblastem tudi več fleksibilnosti pri uporabi državnih sredstev za reševanje in upravljanje razmer. Oblasti so že prepovedale vstop v park, ki obkroža ognjenik, pohodnikom pa so prepovedali, da bi se vzpenjali na ognjenik.

Correa je za odločitve o primernih ukrepih v zvezi z aktivnostjo ognjenika pooblastil nacionalnega koordinatorja za varnost Cesarja Navasa, družbenim omrežjem pa je prepovedal poročanje o ognjeniku. "Državljane lahko o tem obveščajo le uradni mediji," je odredil predsednik in dodal: "V tovrstnih primerih se pojavi panika, ki povzroči več težav, kot pa jih reši".

Vulkan se je zbudil v petek, evakuirali so več sto ljudi
Ognjenik Cotopaxi se je zbudil v petek, v soboto se je iz ognjenika dvigal oblak prahu, bruhal pa je tudi večje piroklastične delce, ki bi po navedbah oblasti lahko sprožili zemeljske plazove. Zaradi eksplozij v notranjosti ognjenika so oblasti evakuirale več kot 400 prebivalcev okoliških krajev.

Cotopaxi, ki velja za enega najvišjih aktivnih vulkanov na svetu, je visok 5.897 metrov, aktiven pa je že več dni. Velja tudi za enega nevarnejših na svetu, saj so zanj značilni hitro premikajoči se kamni in hiter tok lave. Ognjenik, ki je v Južni Ameriki zelo priljubljen pohodniški cilj, je nazadnje izbruhnil leta 1904, zadnji večji izbruh pa je bil leta 1877.