V Čilu je okoli 500 potencialno aktivnih ognjenikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Čilu je okoli 500 potencialno aktivnih ognjenikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Največje čilsko mesto na ogroženem območju Puerto Montt, ki ima 240.000 prebivalcev in je od ognjenika oddaljeno 50 kilometrov, je že zavito v oblak pepela. Oblasti so razglasile najvišjo stopnjo ogroženosti in odredile evakuacijo prebivalcev v 20-kilometrskem radiju okoli ognjenika.

Do zdaj Calbuco še ni izbruhnil lave, le goste oblake pepela. Strokovnjaki opozarjajo, da zaradi izbruha obstaja možnost poplav, ki bi jih povzročilo tajanje snega in ledu.

Čile je druga država na svetu za Indonezijo, ki ima okoli 500 potencialno delujočih ognjenikov.

Drugi izbruh ognjenika letos
Ognjenik Calbuco je bil nazadnje dejaven leta 1972. 2000 metrov visok ognjenik leži v regiji Los Lagos, približno 1400 kilometrov od prestolnice Čila, Santiaga de Chile. V državi so sicer 3. marca letos, ko je na jugu države izbruhnil ognjenik Villarrica, evakuirali več kot 3500 ljudi.

V regiji so začasno odpovedali pouk v šolah, letalske družbe pa zaradi oblaka pepela, ki se dviga nad ognjenikom odpovedujejo polete.

Izredni ukrepi tudi v Argentini
Izredne ukrepe so sprejeli tudi v sosednji Argentini, kjer v slikovitem mestu Bariloche, ki leži približno 100 kilometrov od ognjenika, v nekaj urah pričakujejo oblak pepela in pozivajo ljudi, naj ostanejo doma.