Francija že leto dni napada položaje t. i. Islamske države v Iraku, od konca septembra pa izvaja napade tudi v Siriji, sicer brez dovoljenja sirskih oblasti ali mandata Varnostnega sveta ZN-a. Napade je Francija po pariških napadih okrepila. Foto: EPA
Francija že leto dni napada položaje t. i. Islamske države v Iraku, od konca septembra pa izvaja napade tudi v Siriji, sicer brez dovoljenja sirskih oblasti ali mandata Varnostnega sveta ZN-a. Napade je Francija po pariških napadih okrepila. Foto: EPA
Abdelhamid Abaaoud
Abaaoud naj bi bil glavni načrtovalec petkovih napadov. Foto: Reuters
Manuel Valls
Valls je v govoru v narodni skupščini opozoril pred morebitnim napadom s kemičnim ali biološkim orožjem. Foto: Reuters
Ubit domnevni načrtovalec napadov

Hollande je ukaz izdal po današnjem srečanju varnostnega kabineta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Francois Hollande je dal potrebna navodila za poglobitev vojaških operacij proti Daeshu v Siriji in Iraku," so sporočili iz Elizejske palače. Daesh je arabski akronim Islamske države.

Francoska letala že več kot leto dni sodelujejo v napadih na IS v Iraku, od konca septembra dalje pa tudi na ozemlju Sirije. Po današnjih navedbah neimenovanega predstavnika francoske vojske so od takrat v treh napadih uničili 35 ciljev.

Ubit domnevno glavni načrtovalec napadov
Francoski tožilec Francois Molins je medtem potrdil, da je bil v sredo v operaciji v Saint-Denisu ubit tudi glavni načrtovalec petkovih napadov v Parizu Abdelhamid Abaaoud. "Abdelhamida Abaaouda smo ravnokar uradno identificirali (...) kot ubitega med operacijo," je sporočil Molins. Identificirali so ga s pomočjo prstnih odtisov.

28-letnega belgijskega državljana sumijo, da je pripravil in uskladil teroristične napade v Parizu. Policija je sprva domnevala, da je pobegnil v Sirijo, a jih je preiskava pripeljala do hiše v pariškem predmestju Saint-Denis, v kateri so v sredo izvedli obsežno akcijo. Že isti dan so potrdili, da so v posredovanju ubili dva človeka, aretirali pa osem ljudi. Forenzična preiskava je nato potrdila, da je med žrtvami prav Abaaoud in da je ženska, ki se je razstrelila v stanovanju, Abaaoudova sestrična in stara znanka obveščevalnih služb Hasna Aitbulahcen. Policija je v raciji, v kateri je sodelovalo 110 pripadnikov posebnih enot policije, izstrelila več kot 5.000 nabojev. Streljanje je trajalo sedem ur.

"Nevtralizacijo enega izmed možganov" petkovih napadov je danes pred francoskimi poslanci že pozdravil francoski premier Manuel Valls. Belgijske oblasti so Abaaouda sicer dalj časa sumile sodelovanja v islamistični celici. Januarja so izvedli racijo v mestu Verviers, v kateri sta bila ubita dva člana te celice. Julija so ga v Bruslju zaradi vpoklica borcev za Sirijo v odsotnosti obsodile na 20 let zapora. Abaaoudu je v Sirijo lani sledil tudi njegov takrat 13-letni brat Younes. Belgijski časopisi so o njem takrat poročali kot o najmlajšem džihadistu na svetu.

Oblasti sicer še vedno iščejo Saleha Abdeslama, enega izmed domnevnih napadalcev. Francoski premier je dejal, da ne ve, ali je Abdeslam v Franciji ali v Belgiji. Ni znano tudi, ali so skupine ali posamezniki, povezani s pariškimi napadalci, še aktivni, a tudi to je možno, je še dejal Valls.

Cazeneuve: O vstopu Abaaouda v EU nismo prejeli informacij
Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je medtem dejal, da Francija od drugih članic EU-ja do 16. novembra ni prejela informacij, ki bi nakazovale, da je Abdelhamid Abaaoud vstopil v EU, poroča Reuters. "Nismo prejeli informacij iz evropskih držav o tem, po kateri poti bi lahko prišel v Francijo, " je dejal Cazeneuve. "Šele 16. novembra, po napadih v Parizu, je obveščevalna služba zunaj Evrope sporočila, da je vedela za njegovo bivanje v Grčiji."

"Vsi morajo razumeti, da je nujno, da se Evropa prebudi, organizira in brani pred teroristično grožnjo," je še dodal Cazeneuve. Dodal je, je bil Abaaoud vpleten v štiri od šestih preprečenih napadov v Franciji letos. "Od spomladi smo se izognili šestim napadom ali pa so jih preprečile francoske službe. Abaaoud je bil vpleten v štiri."

Abaaoud naj bi bil tako med drugim vpleten v načrtovan napad na krščanske cerkve v pariškem predmestju Villejuif, preiskovalci pa še vedno ugotavljajo, ali je bil vpleten tudi v neuspešen napad na hitrem vlaku Thalys v avgustu, je povedal Cazeneuve.

Izredne razmere še tri mesece
Spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, je izglasoval podaljšanje izrednega stanja v državi na tri mesece, kot je to predlagal premier Valls. Jutri bo o zakonu odločal še senat.

Izredne razmere je po petkovih napadih, v katerih je bilo ubitih 129 ljudi, predsednik države Francois Hollande sprva razglasil za 12 dni. Trimesečno obdobje bo začelo teči 26. novembra in bo trajalo do polnoči 25. februarja prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega vlada predlaga tudi spremembe nekaterih drugih zakonov, na primer glede hišnega pripora. Organi pregona bodo tako lahko prepovedali stike med ljudmi v hišnem priporu in drugimi, ki bodo osumljeni, da pripravljajo dejanja proti javnemu redu. Vlada napoveduje, da bo zakon omogočal tudi prepoved organizacij, ki sodelujejo pri dejanjih, ki resno škodijo javnemu redu, jih omogočajo ali k njim spodbujajo in katerih člani so v hišnem priporu. Hollande je dodal, da bodo oblasti lahko takoj prepovedale skupine, ki spodbujajo terorizem. Spremembe zakonodaje predvidevajo tudi dodatnih 8.500 zaposlitev v francoskem varnostnem aparatu. O podaljšanju izrednih razmer bo v petek glasoval še francoski senat.

Francoski poslanci in poslanke so nato izglasovali tudi predlog, po katerem lahko vlada v izrednih razmerah blokira spletne strani in profile na družbenih omrežjih, ki spodbujajo terorizem. Premier Valls je ob tem pohvalil modrost poslancev. "Za zaščito francoskih ljudi je treba včasih okrniti določeno število naših svoboščin," je v torek dejal Valls, pri "začasni omejitvi svobode" pa ga je podprl tudi Hollande. V Parizu so namreč prepovedali tudi javna zborovanja, napovedana ob robu podnebne konference, ki se bo v mestu začela konec meseca.

Hollande je še potrdil, da namerava Francija v prihodnjih dveh letih sprejeti 30.000 prebežnikov. Predsednik bo v kratkem odpotoval v Washington, kjer bo ameriškega predsednika Baracka Obamo skušal prepričati, naj okrepi vojno proti Islamski državi (IS).

Ubit domnevni načrtovalec napadov