Svet
Elisabeth Revol z reševalcema
Elisabeth Revol sta rešila poljska plezalca Denis Urubko (ruski plezalec, ki ima tudi poljsko državljanstvo) ter Adam Bielecki, ki sta bila del reševalne odprave skupaj z Jaroslawom Botorjem in Piotrkom Tomalo. Foto: Reuters
Tomasz Mackiewicz
Tomasz Mackiewicz je dobil hudo obliko višinske bolezni in je najverjetneje umrl. Foto: Reuters

Dodaj v

Francoski plezalki bodo morda opravili amputacije na rokah in nogi

Na gori je imela halucinacije
2. februar 2018 ob 16:38
Pariz - MMC RTV SLO

Francoska plezalka Elisabeth Revol, ki so jo konec januarja poljski plezalci rešili z gore Nanga Parbat v Pakistanu, je opisala dogajanje na gori. Doživela je halucinacije, njen soplezalec pa je dobil hudo obliko višinske bolezni.

Kot je po vrnitvi v Francijo (prek Islamabada in Švice) dejala Elisabeth Revol, je morala na gori, imenovani tudi "Ubijalska gora", zapustiti poljskega soplezalca Tomasza Mackiewicza, ki je bil slaboten in je imel hudo obliko višinske bolezni.

Po poročanju BBC-ja je dejala, da se je Mackiewiczevo stanje poslabšalo, ko sta se spuščala z vrha gore. Poljski plezalci, ki so prišli na pomoč, so v dramatični reševalni operaciji lahko rešili le njo, Mackiewicz pa je najverjetneje umrl. Elisabeth Revol je imela ozebline na rokah in nogi, zdravniki v Franciji pa zdaj presojajo, ali bodo potrebne amputacije.

Težave med spustom
Par se je začel vzpenjati na goro 20. januarja, v nekaj dneh pa sta se že približala vrhu. Kmalu po tem, ko sta ga na 8120 metrih tudi dosegla, se je Mackiewicz začel pritoževati, da ne vidi. Elisabeth Revol je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala, da "ni uporabil maske, saj je bilo čez dan nekoliko megleno, ponoči pa je dobil vnetje oči."

Tako se je oklepal njenih ramen, ko sta začela nevaren sestop v temi. Kot je dejala francoska plezalka, so se soplezalcu pojavile tudi težave z dihanjem. "Odstranil je zaščito, ki jo je imel prek ust, in začel zmrzovati. Njegov nos je postal bel, nato pa še njegove roke in noge."

Čez noč sta se stisnila v vdolbini, njegovo stanje pa se je še slabšalo. "Krvavel je iz ust," je dejala Elisabeth Revol, kar je znak nabiranja tekočine v telesu oziroma končne faze akutne višinske bolezni.

Dejala je, da je poslala več sporočil in prosila za pomoč. Reševalci so ji sporočili, naj se spusti na 6000 metrov. Mackiewicza je pustila za seboj. "To ni bila odločitev, ki sem jo sprejela, ampak mi je bila vsiljena," je dejala.

Ozebline zaradi halucinacij
Ker je mislila, da bo pomoč hitro prispela, se je spustila brez šotora ali prevleke. A reševalci se niso pojavili, zato je bila prisiljena še eno noč preživeti v vdolbini.

Dejala je, da je imela halucinacije zaradi višine. Mislila je, da ji ljudje prinašajo vroč čaj in da jim mora dati svoj čevelj v znak zahvale. Tako je bila pet ur brez čevlja na levi nogi, zaradi česar je dobila ozebline.

Slišala je helikopterje, ki pa zaradi močnega vetra niso mogli do nje. Ker se je bala, da bo še eno noč preživela na prostem, je z mokrimi rokavicami in zmrznjeno nogo začela končni spust. Uspelo ji je doseči eno od reševalnih ekip.

Prepeljali so jo v bolnišnico v Islamabadu, nato pa v Švico in pozneje v Francijo. Kljub težki preizkušnji Elisabeth Revol ne izključuje, da bo spet plezala. "To potrebujem," je dejala.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
fah-q
# 02.02.2018 ob 16:50
raje ne razmišljam kak mora bit občutek, ko moraš prijatelja pustit umret, ker drugače umreta oba...
kislec
# 02.02.2018 ob 18:08
Našega kavčarskega lobija ne bo nič odvrnilo od prepričanja, da je kakršnakoli dejavnost izven dnevne sobe (no, ja - in pogojno spalnice) smrtno nevarna in bo veselo nadaljeval z novačenjem otročadi, da bo čimveč naslednjih generacij obsedelo oz. obležalo na kavčih z daljinci in mobiji v nežnih ročicah...
Bivši uporabnik
# 02.02.2018 ob 17:11
To so adrenalin junkiji. Ne morejo brez tega. Se zavedajo nevarnosti a tudi to je del "igre".
firtoh
# 02.02.2018 ob 17:43
Od 7500 v.m dalje je vsak zase.To ve vsak resen alpinist
Bivši uporabnik
# 02.02.2018 ob 17:34
"ne čisto...je razlika med wingsuitom, base jumpingom ipg ter alpinistom. tu ne gre za adrenalin."

Ok, se strinjam je razlika. Eno je hiter šus, drugi je bolj stanje duha, dolgoročni šus, ki ga dobiš pri teh podvigih.
Od planiranja, potovanja do izvedbe in spusta.
Saj ti ljudje si ne morejo pomagati, ko te nekaj tako močno prime te nič ne ustavi. To smo pa mi, Evropejci, trmasti raziskovalci.
bogdanj
# 02.02.2018 ob 17:06
Škoda, da je poročanje (po BBC-ju, ki je sicer dober vzorec drugih medijev na zahodu) o tej izjemni drami tako površno. Poljski mediji so pri tem bistveno boljši in natančnjši. Nenazadnje so Poljaki izgubli enega od svojih izjemnih in najboljših gornikov. Kaj moremo, obstajao pač dobri in slabi novinarji in uredniki. K sreči splet omogoča tistim bolj zainteresiranim dovolj možnosti za seznanitev z dejanskim dogajanjem na gori. Zdi se, da je zahodni medijski prostor, kateremu bi se očitno radi na vsak način radi priklečeplazili tudi mi, stvar pritegnila le zato, ker je preživela zahodnjakinja, vsa časti ji in globoko spoštovanje do njenega dejanja, vzhodnjak pa je pač pri tem manj pomembna žrtev.
at111
# 02.02.2018 ob 16:57
- "skutne višinske bolezni"

akutna :) na 8.000m ni kravic in skutke

- "To potrebujem,..."

Gore so lahko hujša in bolj smrtna droga kot nikotin in nekateri bi resno potrebovali odvajanje.

(- "To ni bila odločitev, ki sem jo sprejela, ampak mi je bila vsiljena,"

Dejstvo je da je sprejela to odločitev, je pa verjetno bila prava.)

-
orgle
# 02.02.2018 ob 20:54
Fizična pripravljenost takih alpinistov je vrhunska . Pa ne samo fizična, obvezno mora biti še psihična.Razmišljajo pa mnogo bolje od športnikov. Na gori si odvisen od sebe. Ni udobja, kakršnega imajo športniki, za katere je vreme skoraj nepomembno. Po doseženi "zmagi", te ne čaka topel tuš ali mrzla pijača, marveč te čaka povratek.
Omenjeni Hermann Buhl je za preizkušnjo pripravljenosti pred odhodom na Nanga Parbat pozimi sam in ponoči preplezal vzhodno steno Watzmanna nad Berchtesgadnom.
Je pa res, da se je smrtno ponesrečil 1957 v Karakorumu na sedemtisočaku Čogolisi, ko se mu je odlomila snežna opast. Plezal je tudi pri nas z našimi alpinisti v Jalovcu. Bil je prvič na Jalovcu in je naše alpiniste v megli varno pripeljal v dolino.
elektrupunk
# 02.02.2018 ob 18:20
Kot je že nekdo omenil.. alpinizem je stanje duha...primerjat jih z odvisniki od trdih drog je milo rečeno smešno..če ne bi ljudje kot so oni premikali meje, bi se zemljevid sveta še skozi končal okoli sredozemlja..potem bi pares lahko govorili o flat eart :) :) kakr koli ..dragi kavčarji.. kr glodajte kosti :) sam pazite da se vam ne zatakne, k potem lahko na kavču konc potegnete. :p
fah-q
# 02.02.2018 ob 17:44
@mitja80
no, sej če je prišla na 8000 ni neka amaterka. sem se malo prenaglil. se mi pa vseeno zdi zanimivo njeno razmišljanje.

na 8000 pridejo tut amaterji. na nanga parbat pozimi pa zna bit, da je na svetu manj ljudi, ki so to storili kot maš ti prstov na rokah. že tako je nanga parbat ena najbolj prestižnih, pozimi pa sploh.
orgle
# 02.02.2018 ob 19:55
Nanga Parbat - Gola gora
"Nemška" gora. Še pred 2. vojno so se na njej preizkušale nemške ekspedicije. Predno je Avstrijec Hermann Buhl - kot član nemške ekspedicije - leta 1952 v samotnem in strahotnem vzpon kot prvi prišel na vrh, je umrlo 31 ljudi v različnih ekspedicijah.
Če bi bili ljudje sami "kavčarji", niti na Triglav ne bi prišli.
Koliko vas je za volanom 100% skoncentriranih?
heron
# 02.02.2018 ob 23:05
Da ne boste preveč pljuvali nekateri čez alipiniste-vsak se naj včlani v najbližji AO in naj poizkusi vsaj malo tega
To so ljudje globokega spoštovanja vredni
Mitja80
# 02.02.2018 ob 17:36
mogoče je ne razumem ampak... pravi, da bo spet plezala. in mogoče jo bojo spet reševali. in zaradi njene manije po gorstvu, bo spet spravljala v nevarnost reševalce. pa tudi samo reševanje najbrž ni poceni. hočem rečt, da je lahko bit adrenalinec, če ti potem drugi rit odnašajo. mislim, če ti taka izkušnja ne pove, da to mogoče pa le ni zate?
oziris.va
# 02.02.2018 ob 21:54
Živiš za goro, umreš na gori.
elektrupunk
# 02.02.2018 ob 22:48
Manos de Piedra --komej verjamem da imaš tako "lepo povedano" nepravo mišljenje
...tkole naprimer je Pavle Kozjek za šalo opravil z tremi plezalnimi vzponi v enem dnevu... https://www.youtube.com/watch?v=X7D5TeCb
hmE
to je za njega bil trening..oziroma malo zabave... (ne se smejat pajkicam..to je blo pač modern takrat :) top alpinisti so "žvali"..tko rečmo na Triglav iz podna v dveh urah..Slovenski rekord je 1.30 od Aljaževga doma v Vratih ..no tega sta dosegla gorska tekača
kislec
# 02.02.2018 ob 20:00
"kaj pa pomeni "nanga parbat"?"

gola gora
orgle
# 02.02.2018 ob 23:00
@Manos de Piedra
Ne razumem, kako si v drugih športih čisto sam. Če na kolesarski dirki padeš, je zraven takoj zdravnik. Če je poškodba huda, rešilec ali helikopter. Če se ti pokvari kolo, imaš zraven takoj mehanike. Konec dirke, izčrpanost - cel kup ljudi, ki ti pomagajo. In potem tuširanje, če te zebe, imaš tople vode kolikor hočeš. Na fuzbal tekmi te eden prtegne v koleno, boli, sprej, pa te ne boli več.V gorah tega ni!!! Lahko se zaneseš na prijatelja v navezi, na vreme se ne moreš. Dva, tri dni visiš v steni zaradi nemogočega vremena, veš, da tretje, četrte noči ne boš preživel in poskušaš nemogoče. Sestop ali vzpon po slapovih vode, snega, kamenja.
Preberi R: Messnerja, kako je sam taval proti dolini z Nanga Parbata. Brata mu je odnesel plaz, sam je tavajoč sestopal. Napol živega ga v divjini najdejo domačini. V primejravi s tem, je vsako športno tekmovanje - luksus.. Tudi sam sem marsikaj doživel v gorah, domačih in tujih.
V alpinizmu res ni denarja, so pa dosežki. Messner je bil prvi, ki je stal na vseh osemtisočakih, povečini brez dodatnega kisika. Je tudi človek, ki je z alinizmom služil. Ima 6 gradov, zasluženih s knjgami, predavanji, tudi s politiko. Največ pa dam pri alpinistih na pisanje. Skoraj vsi pišejo.V drugih športih je izredno malo piscev. Alpinizem, gorništvo je tudi doprinos h kulturi naroda in sveta.
Mitja80
# 02.02.2018 ob 17:39
no, sej če je prišla na 8000 ni neka amaterka. sem se malo prenaglil. se mi pa vseeno zdi zanimivo njeno razmišljanje.
DrMinistr
# 03.02.2018 ob 10:02
Ko berem nekatere komentarje kavčarjev....a se sploh zavedatem kako nevarno je življenje kavčarja? Lahko se spotaknete ob kavč ko gre proti WCju in si razbijete glavo. Lahko si po nerodnosti zapre glavo v hladilnik, ko iz njega vzame pir...lahko... No, ampak ko priživite vse te nevarnosti, boste pa še vedno umrli kašnih 20 let prezgodaj zaradi zamaščenih jeter, srčnega popuščanja, KOPB,...ampak sama leta nimajo veze, ker tako ali tako niste nikoli zares živeli...
Ta žleht
# 03.02.2018 ob 07:02
@artoum

... razmišljam o čem naj sploh razmišljam , da bi tele ekstreme razumel.
Verjetno tega nikoli v življenju ne boš sposoben razumeti.

Obstajamo tudi povprečni ljubiteljski alpinisti, ki plezamo za svoj užitek. Po navadi lepe smeri v okviru svojih zmožnosti. Če je za nas kaj prenevarno, lahko vzpona ne opravimo, ali pa obrnemo sredi smeri (čeprav se s tem ne hvalimo preveč).

V našem primeru je pot iz Vrat, kjer smo morda plezali kakšno kratko Nemško, do Ljubljane nevarnejša, kot vzpon in povratek v dolino. Lahko te ubije kakšen pijan zapečkar, ki o svoji morilski vožnji sploh ne razmišlja. Da o odgovornosti sploh ne govorimo.
RYAN
# 02.02.2018 ob 18:34
bodo al ne bodo, ji grozi..., bodo morda ?????
iCommented
# 03.02.2018 ob 11:03
Dobro komentiranje in zagovarjanje argumentov osebe Orgle. Sem z veseljem poleg članka prebral še Vaše komentarje.

Lp
neradodareN
# 03.02.2018 ob 10:54
@DrMinistr Če, zares živiš le takrat, ko nerazumno tvegaš svoje življenje, mora biti tvoje življenje precej prazno. Za nas kavčarje je lep vsak trenutek z našimi prijatelji, vsak nasmeh, beseda, pogled, vsaka ptica, ki prileti na okensko polico.
Joško52
# 02.02.2018 ob 18:24
Kdor z mečem maha, mu je meč usoda!
kislec
# 02.02.2018 ob 18:15
Ob strani:
Urubko je "samo" po narodnosti Rus, nima ruskega državljanstva, temveč kazahstanskega in poljskega.//
Kombo
# 03.02.2018 ob 00:04
Kaj ti da gora, kar ti ne more dati dolina? Pogled od zgoraj? Ponavadi so tako oblaki na vrhu...
Ajaa, sama pot je tista, ki je važna... Jaz se bom kar izognil Nangi Parbat... Mogoče K2
Mislite, da imamo ljudje že v sebi nekaj, kar nas žene na najvišje vrhove? Ali drugače, so naši predniki in njihovi sorodniki 1000, 2000, 10.000 let nazaj tudi že skušali osvojiti te vrhove? Ne deluje mi smiselno...
Bivši uporabnik
# 02.02.2018 ob 22:45
@kislec

Ni umrl še noben reševalec, pilot helikopterja ali nosač?
Hik
# 03.02.2018 ob 16:14
Pa dajte že nehat pisat o tej Francozinji, ker ste že skoraj tak neokusni kot pri Schumacherju. Včeraj sta se vam v Blejsko jezero zvrnila dva Korejca, pa bi bilo potemtakem prav, da tudi o njiju vsaj dva meseca poročate, kako je z njunim zdravstvenim stanjem. Sta bla namreč glih tak ekstremista, da sta se podala na ledeno mrzlo jezero sredi zime. Pa do včeraj sta bila ravno tak anonimneža za skoraj 100% Slovencev kakor ta Francozinja, zato je prav, da tudi iz njiju naredite cepca in samomorilca.
iufhdfewd
# 03.02.2018 ob 11:36
" Mislila je, da ji ljudje prinašajo vroč čaj in da jim mora dati svoj čevelj v znak zahvale."
"To potrebujem," je dejala.

Zgleda da se nekateri hodijo drogirat gor v gore.
fah-q
# 02.02.2018 ob 17:31
@tron
To so adrenalin junkiji.

ne čisto...je razlika med wingsuitom, base jumpingom ipg ter alpinistom. tu ne gre za adrenalin.
GoodFella
# 02.02.2018 ob 19:06
No, na podlagi njenega zadnjega stavka sklepam, da je izkušnja bila vredna morebitnih amputacij, ni šment, da se ne bi po naslednjem vzponu dalo še kaj odščipniti, kak nos denimo.
kislec
# 02.02.2018 ob 18:20
"Gore so lahko hujša in bolj smrtna droga kot nikotin in nekateri bi resno potrebovali odvajanje."

Morda res, samo ne ubija tudi drugih ( "ravnincev" !!) - tako kot nikotin : zaradi mene ni še nobena kelnarca umrla.
slovenkaaaa
# 02.02.2018 ob 18:04
fah-q, kaj pa pomeni "nanga parbat"?
ps11
# 02.02.2018 ob 17:40
Taki kot je ona so hazarderji. To je treba zdraviti, ne pa jim mahati kot junakom.
liliputput
# 02.02.2018 ob 17:09
Gor ni nora, nori so ljudje!!!
Mazni
# 02.02.2018 ob 17:04
"To potrebujem" je dejala.
Jeejejejejejej. Potem bi lahko pa tudi gor ostala s Poljakom, če se ji tako mudi umret.
artoum
# 03.02.2018 ob 03:15
gledam uro 3:10. sedim na udobnem pisarniškem stolu in razmišljam.... razmišljam o čem naj sploh razmišljam , da bi tele ekstreme razumel.
a to gredo gor , da se potem hvalijo kaj so preplezali in v kakšnih razmerah? dej mislem , butare naj gredo delat ali pa drva cepit , bo vsaj kaj koristi od njihove energije.
mogoče se bo slišalo grdo , ampak ne mi jokat preko medijev , da naj jokam za ekstremi. tko so se odločil, prav. jokajo pa domači , to zagotovo.
če se samo spomnimo na Humarja in njegovo družino.
zamudnik
# 02.02.2018 ob 17:38
Našega alpinističnega lobija ne bo nič prepričalo, da prostovoljno rinjenje v smrtno nevarnost ni največjega občudovanja vredno početje, in bo veselo nadaljeval z novačenjem šolske mladine.
lojze001
# 03.02.2018 ob 01:16
alpinisti premikajo meje...pa ja.
Vsaka boljsa gradbena firma je sposobna narediti zicnico ali cesto kamurkoli.
Imajo pac svoj sport, kot moto GP, kjer vcasih tece kri.
Alpinisti so bolj malo pripomogli k skupnemu napredku
Manos de Piedra
# 02.02.2018 ob 22:25
@orgle:
"Fizična pripravljenost takih alpinistov je vrhunska ."

Dvomim. Pokaži mi prosim, kakšen je njihov režim treningov.

"Pa ne samo fizična, obvezno mora biti še psihična. Razmišljajo pa mnogo bolje od športnikov. Na gori si odvisen od sebe. Ni udobja, kakršnega imajo športniki, za katere je vreme skoraj nepomembno."

Tudi v mnogih športih si čisto sam. Ne boriš se proti naravi ampak proti drugemu človeku, ki je enako napaljen, kar je bistveno težje. Kot je dokazano, je najmočnejša stvar na svetu človeška volja, ne pa narava.

Če bi bil v alpinizmu nek denar, bi vrhunski športniki komot podrli čisto vse rekorde. #EasyWork
Manos de Piedra
# 02.02.2018 ob 20:31
Mislim da je treba pod vprašaj postavit fizično pripravljenost mnogih teh alpinistov. Oni ne trenirajo kot športniki in ne razmišljajo kot športniki.
Kazalo