Kritiki sprejetega zakona zatrjujejo, da bruko ali nikab nosi manj kot dva tisoč francoskih muslimank. Foto: EPA
Kritiki sprejetega zakona zatrjujejo, da bruko ali nikab nosi manj kot dva tisoč francoskih muslimank. Foto: EPA

Senat je z veliko večino potrdil sporno prepoved, saj je za glasovalo 246 senatorjev, proti pa je bil le eden. Zakon je že julija potrdil spodnji dom parlamenta, francoska narodna skupščina. Prepoved nošenja burk bo v veljavo stopila v šestih mesecih, če v roku enega meseca ne bo drugače odločil ustavni svet, ki je najvišji pravosodni organ v državi.

Za presojo na ustavnem svetu je zaprosila kar vladajoča stranka Unija za ljudsko gibanje, saj se zaveda, da bi lahko zakon padel pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu.

Čeprav zakon o prepovedi pokrivanja obraza v javnosti, kot se uradno imenuje zakon, ne omenja islama, pa ga je sama vlada predsednika Nicolasa Sarkozyja predstavljala kot ukrep za zaščito muslimanskih žensk pred siljenjem v pokrivanje obraza s pokrivali, kot sta burka ali nikab.

V nagovoru ob začetku razprave v senatu je pravosodna ministrica Michele Alliot-Marie poudarila, da ne gre za varnost ali religijo, ampak za spoštovanje načel republike. "Francija, država sekularizma, zagotavlja spoštovanje vseh religij, a skrivanje obraza za tančico je proti javnemu redu, pa naj bo vsiljeno ali prostovoljno," je dejala ministrica.

Visoke kazni za može in očete
V skladu z zakonom bodo v javnosti zakrite ženske plačale 150 evrov kazni, medtem ko bodo morali moški, ki bodo svoje žene ali hčerke silili v nošenje burke ali nikaba, plačati do 30.000 evrov kazni, grozi pa jim tudi do leto dni zapora.

Pred dokočno uveljavitvijo prepovedi zakon predvideva šestmesečno prehodno obdobje in v tem času naj bi ženske, ki nosijo burko ali nikab, podučili, da jim v prihodnje za to grozi aretacija in denarna kazen. Pokrivanje obraza ne bo prepovedano le v javnih poslopjih in v sredstvih javnega prevoza, ampak tudi na ulicah, trgih, v zasebnih podjetjih in prostorih za zabavo.

Za sprejetje zakona je Sarkozy dobil zadostno politično podporo, s katero ga je spravil skozi parlament, a nasprotniki in kritiki trdijo, da prepoved krši francosko in evropsko zakonodajo o človekovih pravicah.

Zakon sicer uživa veliko podporo tudi v francoski javnosti, saj je aprila in maja opravljena javnomnenjska anketa pokazala, da mu je naklonjeno več kot 80 odstotkov francoskih volivcev.