Pri spornih vsadkih je bilo neobičajno veliko poškodb. Foto: EPA
Pri spornih vsadkih je bilo neobičajno veliko poškodb. Foto: EPA

72-letnega Masa so prijeli na njegovem domu na jugu države in bi ga lahko obtožili nenaklepnega uboja in povzročitve poškodb.

Poleg Masa so prijeli tudi drugega moža podjetja PIP Clauda Coutyja. Za Masom je Interpol konec decembra izdal mednarodno tiralico zaradi ogrožanja "življenja in zdravja".

PIP so lani zaprli, njegove izdelke pa prepovedali, potem ko so ugotovili, da je uporabljalo nedovoljeni silikon, pri katerem je odstotek poškodb neobičajno visok.

PIP je bil nekdaj tretji največji proizvajalec silikonskih vsadkov na svetu, proizvedli pa so več kot 100.000 vsadkov na leto. V Franciji so okoli 30.000 žensk s spornimi vsadki pozvali, naj jih odstranijo.

Pri osmih ženskah z vsadki tega podjetja so namreč ugotovili raka, večinoma na dojkah, pa tudi levkemijo. Sporne vsadke naj bi prejelo še več deset tisoč žensk v več kot 65 državah, predvsem v Južni Ameriki in Zahodni Evropi.

"Živimo v kapitalizmu"
Mas je prek svojega odvetnika priznal, da so v podjetju uporabljali nedovoljen silikon, a je zanikal, da bi bil ta nevaren zdravju.

Njegov odvetnik je pojasnil, da je bil razlog za uporabo nedovoljenega silikona Masova želja po dobičku. "To je morda bedno, a tako pač je. Živimo v kapitalističnem svetu," je povedal odvetnik.

Proti Masu je v Franciji vložilo tožbo 2.700 žensk, ki so si dale vsaditi nevaren silikon.