Zdravniki so veliko število počenih vsadkov že odstranili. Foto: Reuters
Zdravniki so veliko število počenih vsadkov že odstranili. Foto: Reuters
Številne ženske poročajo o težavah z vsadki. (Slika je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

V Franciji je zavladala prava panika med "popravljenimi" ženskami, potem ko je prišlo na dan, da je družba Poly Implant Prothèse (PIP) vsadke polnila z industrijskim silikonom namesto z dražjim, medicinskim, ki je sicer standarden za tovrstne posege. S tem je podjetje prihranilo milijardo evrov, zdravje svojih strank pa nevarno ogrozilo, saj silikon množično mezi iz zaščitnih ovojev.
Francoska vlada je že določila posebno komisijo, ki bo raziskala okoliščine primera. Do zdaj se je policiji javilo že prek 2.000 žensk, ki so jim vsadili nevarne implantate, odstranili pa so jih že 523 ženskam. A za nekatere je bilo kljub temu prepozno – osmim ženskam so postavili diagnozo raka, ena pa je že umrla.

Moratorij na vsadke
Vlada je ob tem postavljena pred velik problem. Če namreč ukaže odstranitev vsadkov, bo plačala tudi za posege, ne pa tudi za nadomestne vsadke. Posebni regulatorji pa bodo morali pretehtati, kaj je manj tvegano – odstraniti vsadke ali nepredrte pustiti.

Silikonski vsadki imajo dolgo in burno zgodovino, tako da so ZDA na njihovo rabo vzpostavile 14-letni moratorij, ki se je končal leta 2006 po dolgih letih tožb, s katerimi so skušali dokazati, da povzročajo raka. Medicinski inštitut in administracija za hrano in zdravila sta nazadnje odločila, da ni dokazov, da bi bili silikonski vsadki škodljivi.

Sporni vsadki tudi čez lužo
Pomisleki o silikonu so se začeli porajati lani, ko so zaprli PIP, tožilstvo pa je podjetje začelo preiskovati zaradi potencialne prevare. Francoske oblasti so sporočile, da vsadki pokajo dvakrat hitreje od povprečja. Zadeva je pritegnila pozornost evropskih zdravstvenih oblasti, potem ko je ženska, ki so se ji vsadki predrli, prejšnji mesec umrla za redko obliko raka. Francoski mediji so poročali, da je bila to osma ženska z vsadkom PIP, ki je zbolela za rakom.
Več kot tisoč od okoli 30.000 Francozinj z vsadki PIP poroča o predrtju ali puščanju. Poleg tega pa so PIP-ove vsadke vstavili še več 10.000 ženskam po drugih državah, saj PIP 80 odstotkov svojih izdelkov izvaža, večinoma v Veliko Britanijo, Španijo in Latinsko Ameriko.