V mestu Villeneuve-Loubet je prepoved burkinijev začasno ukinjena, ni pa jasno, kaj bo s prepovedjo v preostalih mestih. Foto: Reuters
V mestu Villeneuve-Loubet je prepoved burkinijev začasno ukinjena, ni pa jasno, kaj bo s prepovedjo v preostalih mestih. Foto: Reuters
Prepoved burkinija nezakonita

Odprava prepovedi nošnje tega tipa kopalk se nanaša na obalno mesto Villeneuve-Loubet, poroča BBC, gre pa za začasno odpravo, in sicer do dokončne sodne odločitve. Na sodišče se je obrnila organizacija za varstvo človekovih pravic in protiislamofobna organizacija, Liga človekovih pravic, ki je želela doseči preklic prepovedi burkinijev v omenjenem mestu, češ da ta nasprotuje državljanskim svoboščinam.

Sodišče je sporočilo, da je prepoved "resno in očitno nezakonito kršila osnovno svobodo gibanja, svobodo veroizpovedi in osebne svoboščine". Ta odločitev bi lahko postavila precedens tudi za preostalih skoraj 30 mest, ki so uvedle prepoved burkinijev.

"Zmaga zdrave pameti"
V Francoskem svetu za muslimansko vero (CFCM) so odločitev označili za "zmago zdrave pameti". Odločitev so pozdravili tudi v nevladni organizaciji Amnesty International. "Z odpravo diskriminatorne prepovedi, ki jo spodbujajo predsodki in nestrpnost ter zaradi katere le-ti tudi nastajajo, je z današnjo odločitvijo vzpostavljena pomembna ločnica," je dejal direktor Amnestyja za Evropo John Dalhuisen.

Glede na francoski pravni red so takšne začasne odločitve mogoče za čas, ki ga sodišče potrebuje, da presodi zakonitost določenega primera. Reuters navaja odvetnika, ki je dejal, da odločitev pomeni, da bi lahko ženske, ki so bile zaradi burkinija kaznovane, zahtevale povračilo denarja.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da večina prebivalcev Francije podpira prepoved burkinijev, župani mest, kjer veljajo, pa pravijo, da je njihov namen zaščita javnega reda in sekularizma. Muslimani v Franciji opozarjajo, da so neupravičene tarče prepovedi.

Prepoved burkinija nezakonita