V Abidžanu živi pet milijonov ljudi, zdaj pa je to postalo mesto duhov. Foto: EPA
V Abidžanu živi pet milijonov ljudi, zdaj pa je to postalo mesto duhov. Foto: EPA
Kakav
V Slonokoščeni obali je okoli 600.000 plantaž kakava, prodaja kakava pa k celotnemu gospodarstvu prispeva kar tretjino zaslužka. Foto: EPA

Ulice gospodarske prestolnice Slonokoščene obale so še vedno zapuščene, saj se prestrašeni domačini zadržujejo v domovih, intenzivnost štiridnevnih spopadov med silami nekdanjega predsednika Laurenta Gbagboja in novoizvoljenega predsednika Alassana Ouattaraja pa se je nekoliko zmanjšala.

V upravnem okrožju Plateau, kjer je predsedniška palača, je bilo po večdnevnih hudih spopadih slišati le občasne strele. Le lažje obstreljevanje je bilo slišati tudi na širokem območju predmestja Cocody, kjer je zasebna rezidenca Gbagboja, ki kljub porazu na predsedniških volitvah ne želi sestopiti z oblasti. "Ponoči je tu in tam prišlo do obstreljevanja, vendar nikjer ni bilo pravih spopadov," je dejal tamkajšnji prebivalec.

V državi 1.400 francoskih vojakov
V soboto zvečer so glavno letališče v Abidžanu zasedli francoski pripadniki mirovnih enot Združenih narodov, da bi omogočili ponovno odprtje letališča za vojaška in civilna letala. Modrih čelad je zdaj v državi že skoraj 8.000, od tega 1.400 Francozov, njihovi helikopterji pa nadzorujejo tudi razmere v mestu. Zatočišče je v francoskih vojaških oporiščih poiskalo okoli 1.600 tujcev, ki pa jih še ne nameravajo evakuirati iz nemirne države.

BO ČOKOLADA POSTALA LUKSUZNA DOBRINA?
Glede na to, da je Slonokoščena obala največja svetovna proizvajalka in izvoznica kakava, bi se lahko v prihodnjih mesecih občutno dvignila cena čokolade na svetovnih trgih. Kot opozarjajo ekonomisti, so cene kakava že zdaj rekordno visoke, a bi lahko poletele v nebo, če politične krize v afriški državi ne bo kmalu konec. Mednarodna skupnost je kot način, da prisili Gbagboja k odstopu, uvedla embargo na izvoz kakava, zaradi spopadov pa je paralizirano tudi največje pristanišče v državi, San Pedro, prek katerega država v svet pošlje večino svojega pridelka. Več tisoč ton kakavovih zrn tako čaka v skladiščih, kmetje pa se vse bolj pritožujejo, da bodo propadli, če nihče ne bo odkupil njihovega pridelka.

Državna televizija, ki je znova v rokah Gbagbojevih sil, je Francijo obtožila, da se pripravlja na podoben genocid, kot se je leta 1994 zgodil v Ruandi, ko je bilo ubitih več kot 800.000 ljudi. "Sarkozyjevi možje želijo genocid iz Ruande ponoviti v Slonokoščeni obali," se je vrtel napis.

Če odide Gbagbo, bo zavladal mir?
Oglasila se je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in Gbagboja znova pozvala, naj takoj odide z oblasti. "Gbagbo državo rine v brezvladje. Takoj mora oditi, da se bo konflikt lahko končal," je dejala, hkrati pa opozorila tudi Ouattarajevo vojsko, naj spoštuje pravila vojskovanja in naj ne napada civilistov.

Humanitarna kriza
Mednarodna organizacija Zdravniki brez meja je opozorila, da se v njihova zdravstvena središča na zahodu države zatekajo številni ranjeni, kar je po njihovih navedbah znak, da "se nasilje na območju nadaljuje". "Razmere v več mestih na zahodu države in v njihovi okolici ostajajo izredno napete in nasilne," so sporočili in poudarili, da jim je začelo zmanjkovati zalog zdravil in medicinskih pripomočkov, spopadi pa jim onemogočajo dostop do ranjenih.

Humanitarna organizacija Karitas pa je sporočila, da je zaradi nasilja v mestu Duekoue na zahodu države umrlo ali je pogrešanih okoli tisoč ljudi. Po hudih spopadih naj bi tu namreč našli množična grobišča. "Pokol se je zgodil v četrti Carrefour, ki ga nadzorujejo sile Ouattaraja, med spopadi med 27. in 29. marcem," so sporočili iz organizacije. Karitas sicer ne ve, kdo stoji za pokolom, poziva pa k uvedbi preiskave o dogodku.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je že v soboto sporočil, da je bilo v krvavem nasilju v mestu Duekoue ta teden ubitih 800 ljudi. Pred nasiljem in plenjenjem naj bi iz mesta v preteklih dneh poleg tega zbežalo na desettisoče ljudi.

Francosko obrambno ministrstvo je posredovalo nekaj fotografij francoske vojaške misije v državi, v sklopu katere so prevzeli nadzor nad letališčem v Abidžanu, patruljirajo po ulicah in skrbijo za begunce.