Fritzl je sam nagovoril sodišče in poroto ter se opravičil za vsa dejanja. Foto: Reuters
Fritzl je sam nagovoril sodišče in poroto ter se opravičil za vsa dejanja. Foto: Reuters
Fritzl obsojen na dosmrtni zapor

Na sodišču v St. Pöltenu se je končalo sojenje stoletja. 73-letni inženir je v sredo priznal krivdo za vse točke v obtožnici, tudi za umor novorojenčka in zasužnjenje, kar je na začetku sojenja zanikal. Fritzl je obsodbo sprejel brez kakršnega koli čustvenega izraza in dejal, da se na izrečeno kazen ne bo pritožil, saj po besedah njegovega odvetnika meni, da je kazen pravična.

Avstrijsko tožilstvo je za Fritzla zahtevalo dosmrtno zaporno kazen. Glavna tožilka Christiane Burkheiser je poroto v sklepnem govoru opozorila, da skuša Fritzl izkoristiti lahkovernost ljudi, in jo pozvala, naj se ne pusti ujeti v past, kot se je pred 24 leti ujela njegova hči Elisabeth. "To je bil umor iz malomarnosti in terja najvišjo kazen," je v sklepnem govoru dejala Burkheiserjeva.

"Dejstvo, da se je Fritzl v sredo presenetljivo izrekel za krivega umora in izrazil obžalovanje, da novorojenčka ni prinesel iz kleti in mu poiskal zdravniške pomoči, ni bilo nikakršno priznanje, ampak poskus iz hlinjene šibkosti narediti odliko," so bile besede tožilke.

"O krivdi ni nobenega dvoma"
Sklepni govor tožilstva je bil presenetljivo kratek, saj je trajal manj kot 20 minut. Tožilka je dejala, da so dokazi proti Fritzlu tako močni, da ne dopuščajo nobenega dvoma o njegovi krivdi po vseh točkah obtožnice. Burkheiserjeva je dodala, da ni nobenega dvoma, da je obtoženi svojo hčerko spravil v stanje popolne odvisnosti in z njo ravnal kot s svojo lastnino, kar priča o zasužnjevanju.

Meyer zavrnil dosmrtno kazen
Fritzlov odvetnik Rudolf Meyer je v sklepnem govoru kljub Fritzlovemu priznanju zavrnil obtožbo za umor. Poroto je prosil, naj pokaže sočutje do 73-letnika, ki bo "tako ali tako odšel v zapor za vsaj 20 let".

Meyer je dejal, da obtoženi ni sam izbral, da je, kakršen je. "Fritzl nosi odgovornost za svoja dejanja, a njegovo osebnost zaznamujejo psihološke anomalije, in porotniki bi morali upoštevali te olajševalne okoliščine," je povedal Meyer.

Fritzl, ki so ga na sodišče pospremili policisti, se danes ni skrival pred kamerami. Tudi sam je neposredno nagovoril sodišče oz. poroto in dejal: "Iz srca obžalujem, kar sem storil svoji družini. Na žalost ne morem ničesar več spremeniti, lahko samo poskušam omejiti škodo," so bile besede 'pošasti iz Amstettna'.

Obstaja strah pred samomorom
Za obsojenca je sodišče odredilo prestajanje kazni v psihiatrični ustanovi, saj je psihiatrinja Adelheid Kastner, ki je v sredo na sodišču predstavila izvedensko mnenje, menila, da ima Fritzl zelo resno motnjo osebnosti, zaradi katere pri njem obstaja nevarnost ponovitve kaznivega dejanja. Zato je zanj predlagala zdravljenje oz. prestajanje kazni v psihiatrični ustanovi.

Kastnerjeva je v sredo dejala, da obstaja pri Fritzlu nevarnost samomora, potem ko je videl pričanje Elisabeth, s katerim "bo težko živel". "To je bil vsekakor trenutek, ko se je hiša iz kart porušila," je dejala. Fritzl naj bi bil zaradi nevarnosti samomora že pod posebnim nadzorom.

B. T.

Fritzl obsojen na dosmrtni zapor