Svet

Poudarki

  • Dokumenti razkrili tesne povezave VB in ZDA s Tripolisom
  • Gadafi imel poslovne stike z vrsto držav
Gadafi (ali njegov najožji krog) in njegovi prijatelji z Zahoda. Foto: Reuters
S Tonyjem Blairom. Nekdanji britanski premier je s Tripolisom osebno sklepal posle, pri doktoratu pa je svetoval tudi Gadafijevemu sinu Saifu. Foto: Reuters
Barack Obama se je z Gadafijem rokoval leta 2009 na vrhu G8 v L'Aquili. To je bilo prvič, da se je Gadafi osebno srečal s kakšnim ameriškim predsednikom. Foto: Reuters
2007: Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je srečal z Gadafijem,a da bi okrapila meddržavne odnose. Državi sta takrat podpisali vrsto sporazumov in dogovorov o partnerstvu. Sarkozy 2011: 'Libijsko ljudstvo z Gadafijevo smrtjo obrača nov list, to je začetek vzpostavitve demokracije.' Foto: Reuters
Italijanski premier Silvio Berlusconi se je imel za Gadafijevega prijatelja in se je marca celo ponujal, da bi šel v Tripolis osebno prepričevat libijskega voditelja, naj gre v izgnanstvo, in mu ponuditi 'časten izhod s prizorišča'. Berlusconi se je na Gadafijevo smrt včeraj odzval z besedami: 'Sic transit gloria mundi.' (lat. Tako mineva slava sveta.) Foto: EPA
2009 in 2010: Slovenski premier Borut Pahor se je srečal z Gadafijem in mu ob obisku podaril lipicanca. Slovenska delegacija se je v Libijo odpravila na utrjevanje poslovnih vezi. 2011: Predsednik Danilo Türk izrazi upanje, da se bodo spopadi v Libiji kmalu končali in da se bo nadaljeval proces utrjevanja legitimnosti nove libijske oblasti, hkrati z graditvijo pravne države in demokratičnih institucij. Foto: Reuters

Dodaj v

Gadafi in hinavščina Zahoda: včeraj poslovni partner, danes osovraženi diktator

Dolga zgodovina poslovanja Zahoda z libijskim samodržcem
21. oktober 2011 ob 11:29
Tripolis/London/Washington/Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko je David Cameron ob smrti Gadafija dejal, da je "ponosen na vlogo, ki jo je v vstaji igrala Velika Britanija", je pozabil omeniti še druge vloge, ki jih je odigrala Britanija - in večina Zahoda - v dolgoletni igri z libijskim samodržcem.

(Zahodni) svetovni voditelji so bili v svojih odzivih na polkovnikovo smrt enotni: Konec despotizma (Jose Manuel Barroso). Konec zatiranja libijskega ljudstva (Herman Van Rompuy). Libijci so se otresli režima, ki jih je teroriziral več kot 40 let (Catherine Ashton). Začetek vzpostavitve demokracije (Nicolas Sarkozy). Temna senca tiranije se je dvignila (Barack Obama).

Ob tem, ko so svetovne fotografske agencije iz svojih arhivov na dan privlekle podobe rokovanj Gadafija s skoraj vsemi zgoraj naštetimi, pravzaprav niti ni bilo treba dopisati, da je imela Libija vseh teh 40 plus "tiranskih" let precej dobre odnose z Zahodom. Čeprav so mogoče državo grajali zaradi peščice incidentov, še zlasti pa zaradi vloge, ki jo je igrala pri bombnem napadu na ameriško letalo PanAm 103 leta 1988, so se odnosi zlasti v zadnjih letih precej normalizirali.

Ko britanski premier Cameron govori, da so zdaj končno odprta vrata za demokratično prihodnost Libije, pozablja na to, da je velik del orožja, ki ga je uporabljal Gadafijev režim, temu prodala Velika Britanija. "Britanija je Libiji prodala za okoli 55 milijonov dolarjev vojaške in paravojaške opreme v letu, ki se je končalo s 30. septembrom 2010. Med predmeti: brzostrelke, oklepna vozila, strelivo za nadzor množic in solzivec." (AP).

Orožarski posli
Nekdanji premier Tony Blair je osebno podprl posel z zloglasnimi brigadami Khamis (libijska elitna enota pod neposrednim poveljstvom enega izmed Gadafijevih sinov), ki so od britanske družbe Generaly Dynamics UK kupili 85 milijonov funtov vreden nadzorni sistem. Toda Britanci niso le oboroževali Gadafijevih sil, ampak so jih tudi usposabljali.

Cameron je rekel še, da je "danes dan spomina na vse Gadafijeve žrtve" - a pri tem ni omenil tistih žrtev, ki jih je zajela in izročila Gadafijevemu režimu britanska obveščevalna služba. Eden izmed njih je Sami Al Sadi, ki zdaj toži britansko vlado, ker ni bila le sokriva pri njegovi izročitvi in mučenju, ampak je to dejansko organizirala, kar so razkrili dokumenti, ki so jih našli v Tripolisu po padcu režima.

Stiki med Tripolisom in Londonom pa niso bili le strogo poslovni. Blair je tako Gadafijevemu sinu Saifu, denimo, pomagal pri doktoratu na londonski School of Economics.

Naveza Cia-Tripolis
A Velika Britanija še zdaleč ni edina velesila, ki se ji zdaj lahko očita hinavščina.

Najdeni dokumenti so razkrili oziroma potrdili tudi tesne stike med ameriško obveščevalno službo Cio in libijsko obveščevalno službo, s katero pa naj bi sicer sodelovala tudi britanska obveščevalna služba MI-6. Ta naj bi za režim preverjala telefonske številke, Britanci pa naj bi Gadafijevim obveščevalcem posredovali podatke o nasprotnikih režima v izgnanstvu.

Cia naj bi v obdobju administracije ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega v Libijo, ki je bila sicer vedno na slabem glasu zaradi mučenj zapornikov, večkrat poslala teroristične osumljence in libijskim oblastem ob tem namignila, kaj naj zasliševalci osumljence vprašajo.

Američani naj bi celo pomagali pri oblikovanju Gadafijevega govora o orožju za množično uničevanje. Govor so Američani posredovali pred božičem 2003, z njim pa so očitno želeli pokazati libijskega voditelja v pozitivni luči. Gadafiju se je leta 2004 z odpovedjo orožju za množično uničevanje uspelo znova zbližati z Zahodom.

Condoleeza sklepala posle
Leta 2008 je Bush v Libijo na pogovore z režimom poslal svojo prvo diplomatko, Condoleezo Rice, ki je Gadafija popolnoma očarala, istega leta pa je teksaška naftna družba Exxon Mobil podpisala pogodbo z libijsko naftno družbo za vrtanje ob libijski obali. Busheva administracija je ob tem dala dovoljenje za večmilijonski posel prodaje ameriške vojaške opreme Libiji.

Poleg tega dokumenti še kažejo, da je Cia leta 2004 ugrabila in mučila tudi Abdela Hakima Belhadža, aktualnega vodjo vojaškega sveta Tripolisa, preden ga je predala libijskim oblastem.

Na hinavščino je opozorila celo nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka Sarah Palin - a je šla v intervjuju za Fox le tako daleč, da "se ji zdi ironično, da je levica Reaganove napade na Gadafija leta 1986 označila za kriminalno dejanje, taisti ljudje pa danes slavijo Obamovo proaktivnost pri napadih Nata na Gadafija".

Zraven tudi Nemčija
Nemška kanclerka Angela Merkel je ob Gadafijevi smrti dejala: "S tem je končana krvava vojna, ki jo je Gadafi bil proti lastnemu ljudstvu. Pot je zdaj končno prosta za svež politični začetek, v miru. Nemčija si je oddahnila in je zaradi tega zelo srečna." A tudi nemška varnostna služba je že pred več kot desetimi leti dobivala informacije od libijske obveščevalne službe.

Dejstvo je, da se imajo različni bližnjevzhodni despoti za svojo dolgoletno vladavino v nezanemarljivi meri zahvaliti tudi podpori Zahoda, ki jim je omogočal usposabljanje, dajal orožje in diplomatsko legitiminost.

Libija, Tunizija, Savdska Arabija, Bahrajn, Jemen, Sirija ... sporni voditelji vseh teh žarišč arabske pomladi, ki jo Zahod zdaj pozdravlja kot "osvoboditev zatiranih", so delovali s pomočjo Zahoda. Tudi zato je bil odziv Zahoda na krvavo zatiranje protestov v Bahrajnu in Jemnu izjemno medel. In sirskega predsednika Bašarja Al Asada, "svojega" kandidata za reforme, so podpirali še mesece zatem, ko je že začel pobijati svoje ljudstvo.

"Nikoli ne zaupaj zahodnemu politiku"
In v opozorilo velja izpostaviti zapis britanskega blogarja muslimanskega rodu Reze Pankhursta, urednika New Civilisation: "Čeprav mnogi slavijo uboj osovraženega despota, pa ni velike verjetnosti, da bo regija pozabila zgodovino podpiranja (in še trajajočo podporo) Zahoda diktatorjev Bližnjega vzhoda. Če je za še preostale nezakonite režime na tem območju lekcija Sadama Huseina, Hosnija Mubaraka, Bena Alija in zdaj Moamerja Gadafija ta, da lahko zahodni pokrovitelji naglo zapustijo svoje prijatelje, ko jim enkrat odbije ura, je najboljši nauk, ki ga lahko človek potegne iz teh dogodkov ta, da nikoli ne zaupaj zahodnemu politiku, in da je edini način za spremembo statusa quo radikalna sprememba."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
royayers
# 21.10.2011 ob 11:37
Umor in nič drugega. Smo pa res pajaci, kako nas filajo s slikami mrtvih (diktatorjev/teroristov), Sadam, Osama, Gadafi. Prav bolno že vse skupaj, propaganda za ovce in velika sramota za NATO. Ubili so ga kot žival, pfuj banda!
Gman
# 21.10.2011 ob 11:44
Ok, nasilne slike s smrtjo neke osebe in krvave so sprejemljive v družbi. Slike nage babe pa postanejo nesprejemljiv škandal.

meni osebno je bolj grozno gledat nasilje in kri, kot pa nage babnice ali dedce. Družba je pač dvolična v 3 pm...
perlica
# 21.10.2011 ob 11:52
lepo napisano kaja....koncno malo balls u tem novinarstvu
dharma
# 21.10.2011 ob 11:53
Končno članek, ki vsaj nakazuje realno podobo...
Lluka
# 21.10.2011 ob 11:42
In morilci bodo sedaj prevzeli oblast?? POKLALI se bodo med seboj... In bo v Libiji še večji kaos...ki ga do sedaj sploh ni bilo.
minnaema
# 21.10.2011 ob 11:35
Ojej.....kako denar pokvari nekatere ljudi in le ti pozabljajo kontinuirano na svojo etiko in moralne vrednote, pa smo spet tam, da je "denar sveta vladar"........!!!
krejzi
# 21.10.2011 ob 11:45
"Vaše čuveno poštenje, uvek ste bili puni tih sranja o poštenju. Vi gospodine kapetane, jer ti misliš da je jedina kuća, koju smo mi njima zapalili ili oni nama zapalili, pošteno zarađena, jeste kurac moj! Da je pošteno zarađena ne bi ih tako lako palili jedni drugima. Dok vam je ćopavi Zagorac trpao u dupe američke dolare znali ste da kenjate o bratstvu i jedinstvu da se smeškate jedni drugima. A onda je došlo vreme da svodite račune. Nema problema, samo što ih niste ranije svodili, nego ste se 50 godina izdrkavali ovde, 50 godina karali najbolje pičke, vozili najbolja kola, a sad kad vam se kita više ne diže, e hajde sad malo da se bavimo poštenjem. E pa iskenjam se ja na svo vaše poštenje i na svu tu vašu poštenu generaciju.Pizda vam materina...da vam pizda materina svima vama, 'poštenima'!"
Sebastjan666
# 21.10.2011 ob 12:19
Lep primer, kako se odzvati na smrt človeka, čeprav tvojega 'sovražnika', je pokazala sociopatka Clintonova. Saj, kaj bi drugega pričakovali od čustveno praznega človeka, v službi elit in ne človeštva.

Sociopath Hillary Clinton Laughs At News Of Gaddafi Death
http://theintelhub.com/2011/10/20/sociop
ath-hillary-clinton-laughs-at-news-of-gaddafi-death/

Še en primer, kako je pa nedavno tega Clintonova nakazovala denar Gadafiju
Why is Hillary Clinton giving millions to Gaddafi?
http://blogs.telegraph.co.uk/news/nilega
rdiner/100011665/why-is-hillary-clinton-giving-millions-to-gaddafi/

Sicer pa pohvalno, za tale članek, da se vidi tudi nekaj % pokvarjenosti elit.

Za tiste, ki pa hočejo videti, kaj je vojna v Libiji resnično prinesla, pa si naj pogledajo to stran, ne tega niste videli po TV, ker je preveč resnično in preveč krvavo, predvsem po zaslugi NATA in zahodnega pohlepa
http://www.federaljack.com/?page_id=3793
3
roxdegabba
# 21.10.2011 ob 12:16
Jah, Gadafi se je očitno enkrat sestal s Kitajci, pa so se zahodu zatresle hlače, da bo Libijska nafta začela potovati proti vzhodu. Zahod si ne more privoščiti, da bi Kitajci dobili več nafte pod svojo kontrolo, zato so tako živčni vsakič, ko se kdo meni z njimi.

Zahodna politika je v sramoto nam vsem. Uradno govorijo, da nudijo "pomoč Libijskemu ljudstvu", v resnici jih pa zanima samo nafta. Nafta nafta nafta, samo okoli tega se vse vrti. Sramota za nas vse, da naša vlada to podpira.

Koliko gre zahodu v resnici za pomoč ljudstvu, se vidi po tem, koliko smo pomagali ljudstvu v Siriji, Bahrainu, Tuniziji, Egiptu, Jemnu ... Aja, v teh državah je ljudstvo sposobno samo poskrbeti zase, kajne? Le Libijci so bili v nevarnosti, da jih bo diktator vse pobil, ne? Sirijci niso v nevarnosti, ne?

Sram me je, da živim na tem ogabnem hinavskem zahodu.
BJNW
# 21.10.2011 ob 15:38
Eto vam to krvoločno žival Hillary

poomah1900
# 21.10.2011 ob 12:18
Super članek z naukom:"Nikoli ne zaupaj zahodnemu politiku."
antinowhereleague
# 21.10.2011 ob 11:40
Zdaj se očitno vsuva plaz kritik Nato posredovanja v Libiji. Zdaj ko je vsega konec bomo vsi proti. Zajčki iz grma!! JBMVMS!!
škoff
# 21.10.2011 ob 21:42
Obama, Hillary, Cameron, Sarkozy, Berlusconi... in vsi, ki ste sodelovali pri umoru Gadafija, rušenju Libije, hujskanju v spopade, umore, posilstva, ki imate svoje plačane klavce v Libiji, naj se vam zgodi po vaših delih. Gadafi je umrl kot pravi mož, boril se je do konca kot heroj, ne pa da se je skrival po greznicah, kar je še ena gnusna laž izmečkov vaše sorte. Sami ste zahrbtni, smrdljivi gnoj, to ste že večkrat dokazali s svojimi dejanji in verjamem, da boste takšni tudi odšli na smetišče zgodovine,
Naj Gadafijev duh živi naprej v miljonih neustrašnih borcev proti US Nato roparjem in zločincem.
daysleeper2
# 21.10.2011 ob 16:51
@kolibri: 6s
Hanzy23
# 21.10.2011 ob 12:39
Bravo za ta članek! Čisto res je hinavščina teh kravatarjev samo za bruhat...
model
# 21.10.2011 ob 12:05
svinjarija je to kar je turek rekel. ko je šel pahor tja je pa navijal za biznis. prokleti NATO pajaci. noben nima jajc ker je vse strah kar bo amerika rekla. če česa ne maram, ne maram dvoličnosti. zakaj je vedno treba klečeplaziti. enkrat bi rekli kar res mislimo. in da takole človeka prikazujejo. takšen ni bil gadafi nikoli. on ni nikoli kazal po medijih drugih-mrtvih ljudi. naj ima človek vsaj malo dostojanstva. in vsaka mu čast. boril se je do zadnjega proti imperialistom ne kot mladić in karadžić ki sta se skrivala in sta zame resnična zločinca. vojna v libiji še zdaleč ni končana. nadaljevala se bo že naslednje leto ko bodo pajaci-uporniki ugotovili kaj jim prinaša nova oblast. zame libijski režim ni bil nikoli tako negativno opredeljen kot npr. iraški.
basex
# 21.10.2011 ob 12:28
Prijetna sprememeba na rtvslo.
polarni123
# 21.10.2011 ob 15:54
Ja sram je lahko zahodnjake: poljubljali so mu roko (Berlusconi), ga imeli za modrega poltika (Blair, Sarkozy, Pahor,Obama,...) in vsi ciljali na njegovo nafto in denar. Ko ga niso več rabili so pomagali, da je dobil strel v glavo - demokracija po najvišjih standardih. Ljudej smo res postali lutke, ki mislimo, da imamo kakšne pravice, v resnici pa smo žrtve kapitala in lobijev, ki živimo v prividu demokracije. Na žalost.
frisk2k
# 21.10.2011 ob 12:22
Dober članek, gdč. Sajovic.
vlasansi
# 21.10.2011 ob 11:54
Velika država velika hinavščina , mala država mala hinavščina. Tudi mi smo iskali velik posel, nato pa obsodli njegovo diktaturo.
komsomolec
# 21.10.2011 ob 19:34
Gadafijeva smrt je politični umor, ranjenega so masakrirali, to je zločin po mednarodnem pravu. Zahodni imperialisti so se zope povezali s teroristi in fanatiki, da so uničili še eno suvereno državo. Za libijsko ljudstvo se začenja obdobje dolgoletnega terorja in trpljenja. Voditelji EU uporabljajo nacistične metode terorja za likvidacije nasprotnikov. Ni naključje, da je Breivik na Norveškem izvedel pokol otrok levičarske stranke. Maske so padle, evropska desnica bo za ohranitev oblasti in kapitalizma izvajala teroristične napade na politično in ideološko konkurenco.
Ranjenega Gadafija so masakrirali islamski skrajneži. Ujeli so ga zahodni komandsi in ga izročili alkajdinim klavcem. Zdaj vidite kaj je prihodnost Evrope.
Tako bodo divjali in klali desničarji po Evropi. Breivik je pokazal kaj nas čaka. Nova Črna roka in fašistična taborišča! To je prihodnost Evrope, terorizem in politični umori.
To je bilo obdobje Hitlerjevega vzpona na oblast, terorizem in umori. To se zopet dogaja v Evropi, to počne vodstvo Evrope. Politični terorizem. In tega se nihče ne zaveda, še huje, nahujskani desničarji blazno uživajo v teh pokolih. Isto kot nemci v času Hitlerja.
komsomolec
Smrt Gadafija je politični umor, politični terorizem.
Isto kot Hitler. Evropska buržuazija zopet uporablja nacistično prakso.
Nacizem = kapitalizem + ubijanje. Mojstri Auschwitza so se vrnili v vsem svojem sijaju.
MyotisSI
# 21.10.2011 ob 14:39
Z umorom so uporniki na dobri poti, da ustvarijo nov mit.

Drugače pa sem mi zdi odziv politikov in množičnjih medijev na umor
O G A B E N !!!!
ateistek
# 21.10.2011 ob 14:23
-------------------
Konec despotizma (Jose Manuel Barroso). Konec zatiranja libijskega ljudstva (Herman Van Rompuy). Libijci so se otresli režima, ki jih je teroriziral več kot 40 let (Catherine Ashton).
-----------------

In to izjavijo trije največji evropski funkcionarji in paraziti v najbolj ortodoksnem pomenu te besede, ki prejemajo mesečno več 10 tisoč evrov plače za mešanje megle (odločajo tako ali tako drugi, ki so jih tja nastavili)? Kdaj bodo nehali terorizirati davkoplačevalce s svojimi bogovskimi privilegiji?

Pravi razlog zakaj je bil Gadafi ubit.
enbody
# 21.10.2011 ob 12:12
Vsak lahko vidi, kako se svet vrti pod taktirko velikih. Ko potrebujejo krizo, je kriza, da lahko poceni nagrabijo vsemogoče, potem pa to uživajo.
Kot Janković. Sedaj bi bil pa rad še predsednik vlade. Blak.
Cliffhanger
# 21.10.2011 ob 12:02
@Thiver
Pa ti si res idiot...potetakem je lahko JJ-jev zaveznik Dolfi, saj rajo je napumpal na podoben način.

Sploh pa ni to tema tega članka! Sem vesel, da je končno objavljen vsaj en, ki malo spominja na objektivno novinarstvo in predstavlja dve plati ene zgodbe.

Lp
jazbc
# 21.10.2011 ob 21:51
@skoff
tudi Slovenija predvsem pa vsi ki ste glasovali za vstop v NATO..:(
evaevi
# 21.10.2011 ob 19:40
Vsi do zadnjrega smo vedeli za cilj osemmesečnega masakriranja neodvisne države -
umor njenega predsednika.,

to je pa ja stara metoda, da se znebiš plačila svojih dolgov .
Bravo, USA, NATO in seveda sveti ZN.

Za vsako rit pa palca raste.
Hanzy23
# 21.10.2011 ob 17:51
Gadafi je mati Tereza za nekatere zahodne zločince... On vsaj ni šel napadat vseh povprek...
amigo
# 21.10.2011 ob 15:50
Čudna je ta nova morala. Do pasu slečena mladenka te spravi v zapor, "zmagovalci" pa prikazujejo krvavo truplo z največjim užitkom. Mrtev sovražnik ni več sovražnik. Očitno z Natom padli v zločinsko bando, ki se izživlja nad svojimi mrtvimi sovražniki.
nekdodalec
# 21.10.2011 ob 14:32
"S tem je končana krvava vojna, ki jo je Gadafi bil proti lastnemu ljudstvu. Pot je zdaj končno prosta za svež politični začetek, v miru. Nemčija si je oddahnila in je zaradi tega zelo srečna." (o tem Merkel)

in sedaj bodo koncno tudi nemci zaziveli v miru...

uff kaksno sprenevedanje in licemernost !!
nekdodalec
# 21.10.2011 ob 14:28
Libijci so se otresli režima, ki jih je teroriziral več kot 40 let (Catherine Ashton).
Začetek vzpostavitve demokracije (Nicolas Sarkozy).
Temna senca tiranije se je dvignila (Barack Obama).


..za nagrado jim je zahod s pomocjo Nata do tal porusil Libijo, katero jim bodo italjanske in francoske gradbene firme obnovile v naslednjih letih - in to z odmrznjenim denarjem Libijcev, ki so ga krvavo nasparali v zadnjih 5o letih..

hehe.. le zahvalite se "dobrim prijateljem" z zhaoda..
juventina10
# 21.10.2011 ob 13:01
dvoličnost politike in mi smo lutke v njihovih rokah.
dare326
# 21.10.2011 ob 13:01
Vsi vladarji imajo krvave roke, tako ali drugače. Kraljice in kralji, predsedniki in predsednice (razen Tuerka, on je angelček, nič ne ve in ga ni nikjer zraven ali pa je narobe razumljen). Tajne službe, civilne in vojaške, se napajajo z dobičkom od preprodaje orožja in drog in z njim odstranjujejo nasprotnike, podkupijo kogar je treba, da se na mehek ali trd način uredi "pravica". Zato si nikar ne mažite oči, edino pravilo politike je: "Žri, ali pa boš požrt !" Dvolične politike ni, to je dobro vedel Gadafi in je zato, zadnjih trideset let, vsako noč spal drugje.
Ne nasedajte lepim besedam o svetli prihodnosti ali socialni državi in vedno najprej pomislite na sebe, svoje koristi, koristi vaše družine, itd. Tako dela npr. Jankovič ali kdo drug, najprej bo poskrbel zase in za svojo družino, v vseh pogledih, država je zadnja. Idealisti so vedno bili suckerji in so vedno potegnili ta kratko.
Ocelot
# 21.10.2011 ob 12:57
Hvala, Kaja, za pogum... ravno o tem sem pisal v komentarju na prejšnjo novico o Gadafijevi smrti:
"Ok, vzdržal se bom komentarja, ali je Gadafijeva smrt dobra za Libijo ali ne, po mojem mnenju v vsakem primeru nikogaršnja smrt ni dobrodošla in pozitivna novica! Mi gre pa milo rečeno na bruhanja čistunstvo in diplomatsko sprenevedanje celega političnega kapitalističnega sveta pod vodstvom ZDA in EU, ki je še pred letom veselo hodilo na obiska h Gadafiju, sprejemalo od njega darila, podpisovalo pogodbe z libijskimi podjetji ter hvalilo napredek Libije. Da ne govorimo o tem, kako so ameriški zvezdniki veselo hodili služiti denarčke k njegovi familiji! Kako hitro se je pravzaprav plošča obrnila, takoj pravzaprav, ko je postala realna možnost, da Gadafija odstavi njegovo lastno ljudstvo. Kar naenkrat je Gadafi za VB postal osumljenec številka ena za tisto ugrabljeno letalo na Škotskem, ZDA so na dan privlekle tista sovraštva iz 80-ih, Italija se je začela obnašati kot pravi neokolonialistični parazit, Francija pa je pod pretvezo humanizma pravzaprav vodila zračne napade na Libijo.

Res je, Gadafi je bil diktator, tudi sam je še kako menjal plošče v politiki, verjamem tudi, da je bil kriv za številne zločine proti človečnosti. A naj "zahodni zavezniki" ne izrabljajo humanizma kot opravičilo za svoje posredovanje! Ker če bi bilo tako, potem se sprašujem, kjer so vojaška posredovanja v Siriji in Jemnu, kjer sta diktatorja tudi, če ne še bolj brutalno, obračunala z nasprotniki! Da ne govorimo o Saudski Arabiji, pravzaprav sinonimo za kratenje človekovih pravic, ali pa Katarju, ki uvaža lahko rečemo suženjsko silo iz Afrike! Te države so pač nedotakljive, ker ali pridno sodelujejo z zahodnim svetom ali pa pač nimajo naravnih resursov ali pa strateške vrednosti, zaradi katere bi bilo potrebno posredovati. Tako se sprašujem, kje so bile te častne, pogumne in pravične zahodne sile, ko je izbruhnil genocid v Ruandi ali Darfurju??? Ali sedaj ob katastrofi v Somaliji???
Sodobna diplomacija, sloneča na modernem "ameriškem" kapitalizmu, je sramota za to, kar naj bi predstavljal svobodni demokratični svet! In pritrjujem igralcu Georgu Clooneyu, ki je izjavil, da ni nič hujšega od hinavščine v politiki!"

Ljudje se moramo končno zbuditi in se naučiti na novice gledati kritično! Zlasti pa je potrebno tovrstno hinavščino spregledati in ZAVRAČATI. Če je to mednarodna politika, potem lahko le pljunem nanjo! Nobene časti, nobenega ponosa, zgolj pohlep za denarjem in močjo! Zahodna diplomacija bi se spajdašila še s hudičem, če bi ta piskal po njenih notah, a po drugi strani bi linčala tudi boga, če ne bi deloval v skladu z njenimi standardi! Takšnih člankov , kot je ta, potrebujemo več, predvsem pa več pogumnih novinarjev, ki se ne bodo bali raziskati obeh plati zgodbe!
dingec
# 21.10.2011 ob 12:36
Ena zelo redkih priložnosti, da lahko pohvalim članek na RTV- ju.. čeprav vas ( medije) obvladujejo ljudje( zverine), ki vas imajo v lasti, je ta objava vsekakor pohvalna..lp
evaevi
# 21.10.2011 ob 21:36
Tudi Slovenci imamo legendo, ki nas je hranila skozi čas zatiranja:

Kralj Matjaž je bil sila dober kralj. Ko je on kraljeval, ni kmet plačeval nič davka. Ljudje so delali, pa jih delo ni bolelo, bilo jim je za kratek čas; in častili so Boga in se ljubili med sabo. Tačas je bila nedelja dvakrat v tednu, pšenica je rodila zrnje, debelo kakor fižol, fižol je bil tak kakor krompir in krompirja sploh niso jedli, ker jim je preostajalo boljšega živeža.

Vzdignil se je pa zoper Matjaža kralj Kurent izza vinskih goric in česar ni zmogel z orožjem, je dosegel z zvijačo. Nastavljal je matjaževcem vina, in kralja Kurenta vince je tako: bolj ga piješ, bolj si žejen. Tako so matjaževci drug za drugim prehajali na stran kralja Kurenta. Nazadnje je kralju Matjažu ostalo le še toliko vojske, da je vsej bilo prostora pod lipovo senco. S to vojsko je šel v Sveto goro in gora se je za njimi zaprla.

V veliki votlini za mizo kamnito spi kralj Matjaž, siva brada mu rase okoli mize, poleg njega spe vojaki. Spal pa bo kralj Matjaž s svojo vojsko, dokler narod tako silno ne zahrepeni po njem, da ga zbudi sila njegovega hrepenenja....
B in .
# 21.10.2011 ob 19:32
Skippy dej se sam prijavi adminu, da te zbriše, prosim.

Mogoče boš potem lažje zagovarjal svoje izgovore.

SkippyČe pa ste rekli, da je Libija najuspešnejša v Afriki. A zdaj pa Reunion ni v Afriki? Pa Kanarski tudi ne? Zavajanje je, da teh območij ne šteješ. Saj tudi Kajmanske vodimo posebej, pa ne pod Veliko Britanijo.
Kaj rabim tle še dokazovat?? Si šutast?

Over and out.
B in .
# 21.10.2011 ob 19:22
Skippy
21. oktober 2011 ob 17:59
Ni ravno res. Pozabil si Kanarske otoke, Reunion, Ekvatorialna Gvineja. Vse za precej prehitijo Libijo.
- 4 glasovi

Skippy zdej si pa že nesramen.
Lažeš kot pes teče...
Ofinger
# 21.10.2011 ob 18:58
Lahko pa opazujes mojo velicino, ker sem priznal zmoto in se posipal s pepelom. Za razliko od tebe, ko te je bilo treba lupit par ur, do nagega pa naprej mi je bilo ze nerodno, in se vedno nisi hotel priznati, da si se karkoli zmotil - hence oLupljen. Upam, da si se kaj naucil, kot priznaj svoje napake.

Če črva pohodiš, se zvije. Znana mi je ta tvoja "veličina".
jazbc
# 21.10.2011 ob 17:54
Iz texta Zupana:

Ako gledamo standard Libijskog naroda i povlastice koje im pruža država imali su jako lep i lagodan život; živeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 miliona stanovnika, a ima 14 miliona registrovanih automobila. Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svetu on podnosi molbu i država mu obezbeđuje stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mesečnu stipendiju od 2300 dolara. U Libiji se ne plaća voda, struja, gas, porez, krediti se daju bez kamata. Ako u roku od pet godina ne možete da vratite kredit država ga otpisuje ili vraća za vas. Svaki punoletni gradanin Libije kada napuni 18 godina dobija ključeve od stana. Ako hoćete da kupite prvi auto vi dajete 20,30 posto od cene ostalo dotira država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana gotovo dzabe, 10kg hleba košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci.
Ziveo sam 10 godina u Libiji po raznim gradovima i nikada nisam video ni jednog prosjaka na ulici. Libijci ne idu da rade po belom svetu jer za to nemaju potrebe. U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili auto zato što nije mogao da vrati kredit što nije redak slučaj po ovim takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju.

Iskreno, žalim za Libijskim narodom jer će se pretvoriti u najamnu radnu snagu, raditi za 100 dolara i gde će im ove povlastice biti sve ukinute, a o lagodnom životu kakav su živeli moći će samo da sanjaju.
kolibri123
# 21.10.2011 ob 16:37
a ima kdo link na video, ko Berlusconi kušne Gadafiju roko??
škoff
# 21.10.2011 ob 16:03
Zahodni zločinci, Clintonova, Obama, Cameron, Sarkozy in vsi ostali, ki sodelujete pri načrtnem zločinu v LIbiji in proti resolucijam 1970/1973 VS OZN: smrt si zaslužite, počasno in dolgotrajno v najhujših mukah.
nekdodalec
# 21.10.2011 ob 15:03
S
m
r
t

z
a
h
o
d
n
e
m
u

i
m
p
e
r
i
a
l
i
z
m
u
!!

Svoboda narodom !!!!!!!!
nekdodalec
# 21.10.2011 ob 14:38
Nikoli ne zaupaj Sarkozyju !!

Nikoli ne zaupaj Berlusconiju !!

Nikoli ne zaupaj Cameronu !!

V primeru da jim zaupas te morda caka umor - uboj - smrt !! Tako tebe kot vso tvojo druzino !!
jazbc
# 21.10.2011 ob 12:58
Hehe, zdaj vse jasno. Ni imel priloznosti placat tebe in drugih in zdaj...jaoooo. Na zahodu smo hinavci, res je!

Ce verjames ali ne sem vedel da bos komentiral moj komentar. Res si neverjeten ignorant.

Lej moja podpora Muamarju ne izhaja iz mojih frustracij iz Stozic, zaradi katerih sem se odselil iz slovenije, izgubil vse, kar sem gradil 15 let. NE morda sem zato edino bolj borit sogovorec.
KAKO SE LAHKO SMEJES NA RACUN TUJE NESRECE?

V komentarju pisem, da ne verjamem da bi jaz dobil placano, ce bi Libija nakazala.

Se nekaj je jaz sem se odselil, ker je to vse kar lahko naredim v boju proti nasi skorumpirani oblasti. Sedaj ne placujem DDV ja sloveniji in me v resnici veseli da slovenski zionisticni hlapci niso dobili 200 miljonov od Libije.
o'fenomeno
# 21.10.2011 ob 12:54
nehite hvalt že to prepisovalko K S, ki nima nič s tem člankom
model
# 21.10.2011 ob 12:17
RTV vi pa ste slike. lahko bi sneli slike. ko bom pa jaz rekel najgre vse v k**** me boste pa blokiral. mislim a res nimate nobenih manir da ljudem dovoljujete naslajo nad sliko mučenega in ubitega človeka. a mi lahko administartor pojasni?
škoff
# 21.10.2011 ob 22:04
jazbc
21. oktober 2011 ob 21:51
@skoff
tudi Slovenija predvsem pa vsi ki ste glasovali za vstop v NATO..:

Tako je, ki so glasovali.
smolensk
# 21.10.2011 ob 21:57
jazbc
21. oktober 2011 ob 21:51
-------------
Se strinjam. Tudi naše prodane duše pred sodišče, če bi takšno obstajalo, kajti sodišče v Hagu sodeluje z zahodnimi vladnimi kriminalci in podpira njihove zločine.
evaevi
# 21.10.2011 ob 20:57
kam je odšel Gadafi?
V legendo, v kateri so za vedno tudi podgane.
Kazalo