Wilders je bil na začetku maja povabljeni govornik na tekmovanju karikatur preroka Mohameda v Teksasu. Foto: EPA
Wilders je bil na začetku maja povabljeni govornik na tekmovanju karikatur preroka Mohameda v Teksasu. Foto: EPA
Strogo zavarovano poslopje blizu Dallasa, kjer je potekalo tekmovanje v karikaturah. Foto: EPA

Gre za iste karikature, kot so jih pokazali na tekmovanju v karikaturah preroka Mohameda v Teksasu na začetku maja, ko sta oborožena moška streljala na varnostnika. Oba strelca je policija ubila.

Tekmovanje je organiziralo ameriško združenje American Freedom Defense Initiative, znano po svojih protiislamskih stališčih, častni govornik na prireditvi pa je bil prav Wilders.

51-letni Wilders pravi, da bo karikature na televiziji pokazal zato, ker jih nizozemski parlament ni želel razstaviti v svojih prostorih. Za muslimane velja upodabljanje preroka Mohameda za žaljivo.

"Teroristi se morajo zavedati, da ne bodo nikdar zmagali in to, kako pomembna je za nas, Nizozemce, svoboda govora," je dejal Wilders, ki je v preteklosti že večkrat izrazil svoj odpor do islama in množičnega priseljevanja ter pozival k prepovedi Korana na Nizozemskem.

Vrsta napadov
Decembra lani so oblasti sporočile, da bodo Wildersa zaradi obtožb razpihovanja sovraštva proti maroški skupnosti na Nizozemskem sodno preganjali.

Leta 2006 so se po svetu razmahnili hudi protesti, potem ko je danski časnik Jyllands-Posten objavil karikaturo preroka Mohameda.

Januarja letos sta islamista ubila 12 ljudi v pariškem uredništvufrancoske satirične revije Charlie Hebdo, ki je objavljala podobne karikature, februarja pa sta dva strelca napadla kavarno v Köbenhavnu, kjer je potekala razprava o svobodi govora.

Na seminarju, namenjenem razpravi o žaljenju verskih čustev in bogokletnosti, je bil tudi sporni švedski karikaturist Lars Vilks, avtor spornih karikatur preroka Mohameda.