Sirski uporniki so se dokopali tudi do tankov. Foto: EPA
Sirski uporniki so se dokopali tudi do tankov. Foto: EPA
Sirski uporniki
Sirski uporniki so Zahod prosili, naj jim zagotovijo orožje za boj proti režimski vojski. Foto: EPA
Preštevanje mrtvih v Siriji

Resolucijo je podprlo 133 držav, 12 jih je bilo proti, 31 pa se jih je vzdržalo glasovanja. Do zdaj sta odločnejše ukrepanje VS-ja ZN-a že trikrat z vetom preprečili Kitajska in Rusija, zato je svojo resolucijo sprejela Generalna skupščina, kjer imajo vse članice enakovreden glas in ni pravice veta. Resolucije GS-ja niso zavezujoče, imajo pa veliko moralno težo.

Bitka za Alep
Sirska vojska se pripravlja na silovito ofenzivo za ponoven prevzem nadzora nad največjim mestom v državi Alepom, okoli katerega so že nakopičeni vojaki s težkim orožjem.

Vodja mirovnih operacij ZN-a Herve Ladsous je v četrtek poudaril, da se nasilje v Alepu stopnjuje in da se bo kmalu začela odločilna bitka za sirsko gospodarsko in trgovsko središče.

"Pred dvema tednoma so bile oči uprte v Damask, zdaj pa so v Alep, kjer smo zaznali kopičenje orožja in zato verjamemo, da se bo odločilna bitka za mesto začela," je dejal Ladsous.

V poročanju Varnostnemu svetu ZN-a je Ladsous potrdil, da imajo uporniki v Alepu tanke, vendar je pojasnil, da jih opazovalci ZN-a še niso videli uporabljati.

Sirska vojska zadnja dva tedna kopiči orožje in vojake v okolici Alepa, medtem ko dnevno s topništvom in iz zraka napada cilje v mestu, ki mu je bilo v letu in pol spopadov prizaneseno z nasiljem, v zadnjem času pa je prizorišče nenehnih spopadov med vojsko in uporniki.

V petek čez dan in v četrtek zvečer so režimske sile v nizu napadov v različnih delih Sirije ubile okoli 80 ljudi.

Rusi ne pošiljajo ladjevja
Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo poročanje ruskih medijev, da namerava Moskva v svoje vojaško oporišče Tartus v Siriji poslati tri vojaške ladje, vsako s 120 vojaki.

V Tartusu ob obali Sredozemskega morja se nahaja rusko vojaško oporišče, edino zunaj meja nekdanjih sovjetskih republik, ki pa mu Moskva po razpadu Sovjetske zveze ni posvečala veliko pozornosti in v prispevku ruske televizije iz julija letos je bilo mogoče videti, da je v zelo slabem stanju, prisotna pa je le peščica ruskih vojakov.

Obžalovanje Annanovega odstopa
Kitajska je izrazila obžalovanje nad odstopom Kofija Annana s položaja posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo, vendar jo spoštujejo in razumejo težave, s katerimi se je soočal.

Iz Pekinga so še sporočili, da Kitajska, ki je skupaj z Rusijo v Varnostnem svetu ZN-a preprečila sprejetje že več ostrejših resolucij proti režimu v Damasku, ostaja odprta za vsak predlog, ki bo pomagal pri politični rešitvi krize v Siriji.

Obžalovanje nad Annanovim umikom je izrazila tudi Evropska unija in visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton je pozvala k čimprejšnjemu imenovanju novega odposlanca, da bi se lahko nadaljevala misija za izvedbo politične tranzicije v Siriji.

Preštevanje mrtvih v Siriji