Ker so se demonstracije že večkrat sprevrgle v nasilne spopade, se oblasti bojijo, da bo tudi tokrat tako. Foto: EPA
Ker so se demonstracije že večkrat sprevrgle v nasilne spopade, se oblasti bojijo, da bo tudi tokrat tako. Foto: EPA
Splošna stavka v Grčiji

Zaradi stavke do jutra niso vozili vlaki in trajekti, letala pa so na tleh ostala "le" med poldnevom in 16. uro. Bolnišnice so obravnavale le nujne primere, šole pa so bile zaprte ves dan.

Sindikati so v središču Aten pripravili množične demonstracije, v prestolnici pa so potekali tudi pohodi delavcev javnih prevoznih podjetij, ki so trajali več ur. To je že druga splošna stavka v Grčiji letos, k njej pa so pozvali vsi osrednji grški sindikati. Množičnih demonstracij se še posebej bojijo oblasti in varnostne sile, saj so se v preteklosti številne grške stavke sprevrgle v nasilne izgrede.

Grki besni zaradi ukrepov
Grke, ki so se podali na ulice, jezijo varčevalni ukrepi, predvsem zmanjšanje plač, izguba služb in posledično vse večja brezposelnost, ki je že presegla 15 odstotkov, ter dvig davkov.

Grčija se je lani pred finančnim zlomom rešila s posojili za 110 milijard evrov. Grška vlada naj bi še ta mesec sprejela nove varčevalne ukrepe, s katerimi namerava do leta 2015 prihraniti približno 23 milijard evrov, saj se je država znašla v novih težavah, saj ne zmore odplačevati velikega posojila, ki je lani rešilo grško gospodarstvo.

Splošna stavka v Grčiji