Pred parlamentom v Atenah. Foto: EPA
Pred parlamentom v Atenah. Foto: EPA
Grki so znova na ulicah. Foto: EPA
Umorjeni je bil levičarski hiphoper Pavlos Fissas. Foto: EPA
Nova 48-urna stavka v Grčiji

Moška naj bi se sprla pred kavarno, povod pa je bil nogomet. Prepir se je nato razširil na področje politike in končal krvavo.

Zlata zora je trenutno glede na javnomnenjske raziskave tretja po moči v Grčiji in ima v parlamentu 18 poslancev. Stranko sumijo, da je organizirala že več napadov na tujce v Grčiji, čeprav to zanika. Več njenih poslancev pa je bilo obtoženih nasilnega vedenja.

Tiskovni predstavnik stranke Ilias Kasidirias je uboj levičarja označil za zločin in zanikal, da bi bila stranka kakor koli vpletena vanj.

Temu pa ne verjame več tisoč Grkov, ki so se danes zaradi zločina podali na ulice. V zahodnem delu Aten se je manjša skupina protifašističnih protestnikov spopadla s policijo, ki je uporabila solzivec. Sicer naj bi skupno protestiralo približno 5.000 ljudi, večinoma mirno.

Policija je preiskala prostore stranke in aretirala tudi osumljenčevo ženo, ki naj bi med preiskavo policijo zavajala z lažnimi dokazi.
Nova stavka
Grčijo danes hromi tudi 48-urna stavka javnega sektorja, ki jo je sklical sindikat Adedy. Zaposleni z njo izražajo nasprotovanje načrtom vlade, ki namerava do konca prihodnjega leta odpustiti 15.000 javnih uslužbencev. Stavko spremljajo množični protesti.
Grčija je julija pod pritiskom mednarodnih posojilodajalcev privolila, da bo do konca leta v tako imenovani program za mobilne rezerve umestila 25.000 javnih uslužbencev. Zaposleni bodo v tej shemi prejemali znižano plačo, dokler jim ne bodo našli drugega delovnega mesta v javni upravi. Če tega mesta zanje ne bo, bodo odpuščeni. Do konca leta 2014 naj bi brez dela tako ostalo 15.000 javnih uslužbencev.

Zaposlenim v javnem sektorju naj bi se v 48-urni stavki pridružili tudi predstavniki sindikatov zasebnega sektorja.

Grčija je v primežu stavkovnega vala že ves teden. Od ponedeljka stavkajo učitelji na gimnazijah, šolski hišniki ter zaposleni v pokojninskih in zdravstvenih skladih. V torek so se jim pridružili zdravniki v javnih bolnišnicah, ki so proti načrtovanemu združevanju bolnišnic. Že v torek so stavkali tudi odvetniki, ki nasprotujejo znižanju svojih plač.

Mediji obmolknili
Zaprte so ostale tudi univerze, ki so zavrnile zahtevo vlade po posredovanju seznama imen kandidatov za umestitev v shemo prerazporeditev. Danes so stavkali tudi novinarji, ki so ob 9. uri za tri ure ustavili delo. V tem času radii in televizije niso predvajali novic.

Stavke spremljajo tudi protestni shodi. Na shodu v Atenah se je zbralo več tisoč protestnikov, v Solunu pa najmanj 10.000. Shode, ki potekajo pod geslom Trajni boj proti varčevalni politiki, so pripravili tudi v drugih grških mestih.

Grčija je od leta 2010 odvisna od posojil EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada. V zameno za mednarodno pomoč je država privolila v vrsto bolečih ukrepov, med drugim tudi v obsežno krčenje javnega sektorja.

Nova 48-urna stavka v Grčiji