Protestniki so se tokrat zbrali pred ministrstvom za delo. Foto: EPA
Protestniki so se tokrat zbrali pred ministrstvom za delo. Foto: EPA
Grčija
Organizatorji pričakujejo, da se bo na protestih zbralo več kot 100.000 ljudi. Foto: EPA

Grke sta v središče mesta pozvali dve sindikalni organizaciji, v okolici ministrstva pa se je že zbralo več tisoč ljudi. Ker je ob zadnjih protestih v središču Aten pred dvema tednoma izbruhnilo nasilje, kjer so življenje izgubili trije ljudje, se je policija dobro pripravila na tokratne proteste.

Za red v središču prestolnice skrbi približno 1.700 policistov, že pred začetkom demonstracij pa so pridržali 15 mladih. Po poročilih grških medijev protesti za zdaj potekajo mirno, organizatorji pa pričakujejo, da se bo protestov udeležilo približno 100.000 ljudi.

Prometni kaos v Atenah
Zaradi stavke zaposlenih v javnem sektorju je v grški prestolnici že zjutraj nastal prometni kaos, saj avtobusi in vlaki stojijo, v pristaniščih pa so obstali tudi trajekti. Težav ni le v letalskem prometu, saj se letalski prevozniki in kontrolorji poletov zaradi težav v grškem turizmu niso odločili za stavko.

Zaprte so tudi šole, banke in vladne službe, v zdravstvu pa obravnavajo le najnujnejše primere. Tudi novinarji so se odločili, da v stavki ne bodo sodelovali, saj prav oni širijo zgodbe in podobe v javnosti.

Grki nasprotujejo varčevalnim ukrepom
Z današnjo stavko in protesti zaposleni v javnem sektorju izražajo svoje nasprotovanje ukrepom, ki jih je morala sprejeti grška vlada, da je dobila 110 milijard evrov vredno finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. Med ukrepi je tudi pokojninska reforma, ki naj bi jo parlament izglasoval do konca meseca. V skladu z reformo se podaljšuje delovna doba in znižuje obseg sredstev za pokojnine.

Protesti so predvideni tudi v drugih grških mestih, tudi v Solunu, kjer se je že zjutraj zbralo okoli 5.000 ljudi.