Od avgusta lani je policija pridržala že več kot 60.000 ljudi. Foto: EPA
Od avgusta lani je policija pridržala že več kot 60.000 ljudi. Foto: EPA
Policija lahko ustavi vse, ki so 'videti kot tujci'. Foto: EPA
Nezakonite priseljence strpajo v zloglasne centre za pridržanje. Foto: EPA

Po poročanju BBC-ja naj bi bila najmanj dva pri tem celo pretepena.
Južnokorejskega popotnika Hjun Joung Junga je v središču Aten ustavil uniformirani policist in zahteval, da mu pokaže dokumente. Kot izkušeni svetovni popotnik - Grčija je bila 16. postaja njegovega dvoletnega popotovanja okoli sveta - je bil sumničav, saj so ga opozarjali pred moškimi, ki s pomočjo lažnih uniform kradejo denar od turistov. Zato je Jung policista prosil, naj mu pokaže značko, a namesto te je dobil udarec v obraz. Policist je skupaj s svojim kolegom v civilu Južnega Korejca zbil na tla in ga začel brcati.

Jung je bil prepričan, da gre za rop in je začel mimoidoče moledovati za pomoč, a so bili ti preveč prestrašeni, da bi ukrepali.

A policista sta ga vklenila in odvlekla do bližnje policijske postaje, kjer so ga znova fizično napadli. Junga so vrgli v celico skupaj s priseljenci iz Afrike in Azije, nad katerimi policija izvaja vsakodnevne akcije. Protipriseljenska operacija grške policije, ki ima za cilj zajeziti val nezakonitega priseljevanja, je poimenovana Xenios Zeus - ironično, poimenovana po grškem bogu gostoljubnosti.
Val priseljencev
Do 95 odstotkov priseljencev brez papirjev naj bi v Evropsko unijo prišlo prek Grčije in zaradi strogih mejnih kontrol številni v državi obtičijo. Po nekaterih podatkih naj bi priseljenci predstavljali že 10 odstotkov grškega prebivalstva, kar je za državo, ki je bila do zdaj bolj vajena izseljevanja kot priseljevanja, velikanski šok. Z vse večjo gospodarsko krizo in razpadajočim socialnim sistemom vlada nima več sredstev za to naraščajočo populacijo, operacija Xenios Zeus pa naj bi priseljevanje v zadnjem času močno zajezila, povečujejo pa se nestrpnost, nacionalizem in rasizem.

"Če nekoga ustavi policija in ta oseba nima ustreznih osebnih dokumentov, ga bomo pospremili na postajo, kjer se lahko ugotovi njihova nacionalnost," je povedal načelnik Christos Manouras iz grške policije. "Mislim, da je to normalno, pričakoval bi, da se Grke na tujem izpostavlja enaki obravnavi."

A čeprav je bilo od avgusta lani pridržanih že več kot 60.000 ljudi, je bilo od tega aretiranih manj kot 4.200. In nekatere turiste je policija pridržala, čeprav so pokazali potni list, kot denimo v Nigeriji rojenega Američana Christiana Ukwuorjija, ki je bil v Grčiji na dopustu z ženo in otroki. "Tja sem šel, da bi zapravljal svoj denar, a so me ustavili zaradi barve moje kože. Rasisti so," je povedal.
Pridržali profesorja
Na udaru pa se niso znašli samo turisti - maja so tako pred atensko Ekonomsko fakulteto aretirali dr. Shailendro Kumarja Raia, gostujočega profesorja iz Indije, ki je skočil na kosilo, potni list pa pozabil v svojem kabinetu. Čeprav je osebje univerze policiji zatrjevalo, da lahko jamčijo zanj, ga je policija vklenila in odpeljala na policijsko postajo. Grški mediji so takrat potezo policije ostro kritizirali, Raievi kolegi pa so bili osramočeni.

O rasno motiviranih napadih policije je bilo zapisanega že kar nekaj, poročila pa poročajo tudi o močni podpori skrajno nacionalistični Zlati zori med policisti.