Grki veljajo za enega najbolj kadilskih narodov v Evropi. Foto: EPA
Grki veljajo za enega najbolj kadilskih narodov v Evropi. Foto: EPA
Atene
Z uveljavitvijo prepovedi kajenja v zaprtih prostorih so se ulice grške prestolnice napolnile s kadilci. Foto: EPA

V sredo je v Grčiji začel veljati nov zakon, ki prepoveduje kajenje v bolnišnicah, šolah, na letališčih, avtobusnih postajah, v taksijih, barih, lokalih in restavracijah, s čimer želi vlada zmanjšati število kadilcev v eni najbolj "kadilskih" držav v Evropi, kjer kadi kar 40 odstotkov prebivalcev.

Grške oblasti so podobno prepoved kajenja uvedle že lani, vendar vlada priznava, da je bilo v zakonu preveč določil o izjemah, nadzor slab ter da je prevladovala nenaklonjenost kaznovanju kršilcev. Toda tokrat so Atene odločene, da gredo do konca, kršilcem prepovedi pa grozi do 500 evrov kazni za kadilce in 10.000 evrov kazni za lastnike lokalov.

"Grčija je pripravljena na to," je prepričana ministrica za zdravje Mariliza Ksenogianakopulu, ki pojasnuje, da gre za velik izziv, a zatrjuje, da je vlada pripravljena, da se spopade z njim.

"Ne bo delovalo. To je naša miselnost."
Grki letno pokadijo 32 milijard cigaret in za njih porabijo 4,5 milijarde evrov, kar je skoraj toliko, kot plačajo za elektriko. Pri tako velikem deležu kadilcev se višajo tudi stroški zdravljenja s kajenjem povezanih bolezni. Ti znašajo dve milijardi evrov letno in predstavljajo 60 odstotkov skupnih prihodkov od davkov na tobak v letu 2009.

"Ne bo delovalo. Nihče ni pripravljen opustiti kajenja. To je naša miselnost. Si predstavljate, da greste ven v nočni klub in ne kadite?" se sprašuje 26-letni bančni uslužbenec Iro Karahaliou, medtem ko puha cigaretni dim na klopci v središču Aten.

Njegove izjave kažejo, da vlada verjetno tudi z drastičnimi ukrepi ne bo tako zlahka prepričala kadilcev o prenehanju kajenja, kot jih ni prepričalo niti zvišanje trošarin in davka s 19 na 23 odstotkov, kar je bilo del varčevalnih ukrepov, ki jih vlada uvedla, potem ko se je država znašla na robu bankrota.

Podjetja, ki so jih varčevalni ukrepi že prizadeli, so na vlado naslovila prošnjo za enoletno prehodno obdobje za restavracije, bare in za 1.400 nočnih klubov, a niso omehčala vlade, ki je odločno zavrnila njihovo prošnjo. Edino igralnice s površino, večjo kot 300 kvadratnih metov, so izjema in se morajo prilagoditi do junija prihodnje leto.