Pred grškim parlamentom se zbirajo protestniki. Foto: EPA
Pred grškim parlamentom se zbirajo protestniki. Foto: EPA
Grčija
Grški delavci se nikakor ne morejo sprijazniti z varčevalnimi ukrepi, ki jih vlada preprosto mora sprejeti. Foto: EPA

Kontrolorji, ki so se jim pridružili tudi zaposleni v javnem sektorju in bolnišnicah, nasprotujejo varčevalnim ukrepom grške vlade in reformi pokojninskega sistema.

Na mednarodnem letališču v Atenah so odpovedali 65 mednarodnih in domačih poletov, 131 pa so jih preložili. Vladni uradi, davčne službe ter lokalni in pravosodni uradi so zaprli svoja vrata, bolnišnice in ambulantne službe pa delujejo z omejenim številom zaposlenih.

Tokratna stavka je že sedma po vrsti, odkar so grške oblasti v zameno za finančno pomoč držav v območju evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) sprejele ostre varčevalne ukrepe.

Lastniki grških hotelov opozarjajo, da nenehne stavke škodijo domačim ponudnikom turističnih storitev.

Grški parlament je izglasoval pokojninsko reformo za zaposlene v javnem sektorju, zato se je na ulicah Aten in Solunu zbralo več tisoč protestnikov. V središču Aten je proti pokojninski reformi že v sredo mirno protestiralo več sto grških policistov in gasilcev.

Triletni dogovor o plačah v zasebnem sektorju
Medtem so predstavniki delodajalcev in grški sindikati podpisali triletni dogovor, ki za letošnje leto predvideva zamrznitev plač, v prihodnjih dveh pa rast plač v skladu z inflacijo v evroobmočju. Dogovor bo vplival na dva milijona delavcev, zaposlenih v zasebnem sektorju.

Zmanjšanje oziroma zamrznitev plač, kar naj bi povečalo konkurenčnost države, je bil eden ključnih pogojev za odobritev 110 milijard evrov vrednega svežnja pomoči IMF-a in držav evroobmočja. V skladu z dogovorom morajo najnižje plače v zasebnem sektorju ostati stabilne najmanj tri leta, kar naj bi pomagalo povečati izvoz in privabiti tuje neposredna vlaganja.