Gruevski bo znova oblikoval vlado. Foto: Reuters
Gruevski bo znova oblikoval vlado. Foto: Reuters

Po volitvah, ki so jih po dveh preložitvah izvedli 10. decembra, sta tako VRMO-DMPNE kot SDSM razglasili zmago. Prva je dobila 51 poslanskih mest, SDSM pa dve manj.

Predčasnih volitev v Makedoniji se je udeležilo 66 odstotkov volivcev. Za 123 poslanskih mest se je sicer potegovalo enajst koalicij in strank, pri oblikovanju koalicije pa imajo ključno vlogo albanske stranke.

Gruevski je napovedal, da se bo znova povezal z albansko stranko DUI (Demokratična unija za integracijo), s katero sestavlja koalicijo že deset let.

Kriza v državi vse od leta 2014
Tokratne predčasne volitve so Makedonci pripravili v skladu z dogovorom iz Pržina junija lani, ki so ga glavne stranke dosegle ob posredovanju EU-ja. Dogovor naj bi državo popeljal iz politične krize, ki traja že od parlamentarnih volitev aprila 2014.

Takrat je opozicijska levosredinska Socialdemokratska unija (SDSM) obtožila konservativno vladajočo stranko VMRO-DPMNE manipulacije z volilnimi seznami. Kriza se je nato še zaostrila februarja lani z objavo prisluhov več kot 20.000 ljudem, ki so po navedbah SDSM-ja razkrili korupcijo VMRO-DPMNE-ja.

Volitve bi morale potekati že aprila letos, a so jih dvakrat preložili zaradi nezadovoljstva SDSM-ja s potekom priprav in grožnje z bojkotom volitev. Konec avgusta so nato stranke dosegle dogovor, da bodo volitve 11. decembra.