Jemenska vojska proti uporniški skupini hutijevcev nadaljuje boje v severni provinci Al Džavf. Foto: Reuters
Jemenska vojska proti uporniški skupini hutijevcev nadaljuje boje v severni provinci Al Džavf. Foto: Reuters

Samomorilski napadalec se je v četrti Tavahi, ki v zadnjih mesecih velja za trdnjavo islamskih skrajnežev, z avtomobilom zabil v konvoj vozil, ki so spremljala guvernerja, in se razstrelil. V napadu je bilo ubitih še najmanj šest ljudi. Mediji so sicer sprva poročali, da se je atentat zgodil s protioklepno vodeno raketo (RPG) in da so ga izvedli uporniški hutijevci.

Odgovornost za napad je prevzela samooklicana Islamska država (IS), čeprav tega ni mogoče neodvisno preveriti. IS je začel v Jemnu delovati pred osmimi meseci, ko se je tam začela državljanska vojna.

Vrnitev predsednika
Džafar Sad je bil na položaj imenovan pred kratkim, velja pa za tesnega sodelavca jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki ga podpirajo koalicijske sile pod vodstvom Savdske Arabije. Hadi se je v začasno prestolnico Aden vrnil novembra letos, potem kot je več mesecev preživel v izgnanstvu v Savdski Arabiji.

V Jemnu že več mesecev potekajo spopadi med hutijevskimi uporniki, ki jih podpira Iran, in vladnimi silami, ki so julija sprožile ofenzivo, s katero želijo znova prevzeti nadzor nad južnim delom države. Sad je bil ubit dan po tem, ko se je posebni odposlanec ZN-a za Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed v Adnu s predsednikom Hadijem pogovarjal o začetku mirovnih pogovorov med sprtima stranema.

Ob bombnem napadu v Jemnu ubit guverner
Ob bombnem napadu v Jemnu ubit guverner