Senat je Hagla potrdil z 58 glasovi za in 41 proti. Foto: EPA
Senat je Hagla potrdil z 58 glasovi za in 41 proti. Foto: EPA

Hagel je uslužbencem Pentagona zagotovil, da se bo boril zanje, kar bo moral dokazati že v naslednjih 48 urah, saj 1. marca grozijo avtomatični proračunski varčevalni ukrepi.

66-letni Hagel je prvi vietnamski veteran na čelu ameriškega ministrstva za obrambo, pot do politične zmage pa je bila težavna.

V primerjavi z vojno v Vietnamu je bil Hagel tokrat izpostavljen nevarnosti prijateljskega ognja, saj je po skoraj dveh tednih zapore v torek proti njemu glasovalo 41 republikanskih senatorjev, ki so v procesu potrditve nominacije na njegov račun izrekli vrsto očitkov.

Med drugim se je otepal obtožb, da je preveč privržen Iranu in premalo Izraelu in da želi jedrsko razorožitev ZDA. A nekdanji strankarski kolegi so ga pravzaprav skušali vnaprej razorožiti, da jih ne bi bilo mogoče povezati s prihajajočimi varčevalnimi ukrepi.

Četudi se bodo republikanci in demokrati do petka dogovorili, da varčevalni ukrepi ne bodo stopili v veljavo, vsaj ne v takšnem obsegu, kot grozi zdaj, pa bo porabo treba krčiti tudi v Pentagonu.

Hagel je na zasebni slovesnosti uslužbencem Pentagona zagotovil, da jih ne bo pustil na cedilu. Zagotovil je tudi, da bo utrjeval vojaška zavezništva ZDA po svetu in sodeloval z zavezniki.

Tiskovni predstavnik Pentagona George Little pa je povedal, da se je Hagel že lotil dela in po dolgem procesu potrditve nominacije gleda v prihodnost.