Haiti pretresa nasilje in politična nestabilnost. Foto: Reuters
Haiti pretresa nasilje in politična nestabilnost. Foto: Reuters

Martelly po ustavi ni smel spet kandidirati, podprl pa je Jovenela Moïsa, izvoznika banan, ki je zmagal v prvem krogu predsedniških volitev novembra lani. Opozicijski kandidat Jude Célestin rezultatov ni priznal in je volilno komisijo obtožil favoriziranja Moisa ter zagrozil z umikom iz drugega kroga volitev. Ta je bil prejšnji mesec preložen zaradi obtožb o goljufiji in strahu pred nasiljem.

Haitijska volilna komisija je sicer večkrat zavrnila zahteve opozicije po neodvisni reviziji volilnih rezultatov, kar je dodatno spodbujalo sum o goljufiji, poroča Guardian.

Po sporazumu, ki ga morata podpisati predsednika obeh domov parlamenta, bo parlament izvolil začasnega predsednika za obdobje štirih mesecev. Premier Evans Paul bo ostal na položaju, dokler parlament v naslednjih dneh ne najde njegove zamenjave. Drugi krog predsedniških volitev je predviden za 24. april, novi predsednik pa naj bi prisegel 14. maja.

Sporazum nova priložnost?
Sporazum, do katerega je prišlo po pogajanjih v petek med Martellyjem, predsednikoma obeh domov in številnimi poslanci tik pred potekom mandata zdajšnjemu predsedniku, po poročanju BBC-ja karibski državi, sicer najrevnejši na zahodni polobli, predstavlja priložnost za nov začetek po več kot letu dni politične nestabilnosti in nasilja. Položaj je še zmeraj občutljiv, opozarja Martelly. "Ostati moramo pozorni, saj se določeni ljudje ne strinjajo s tem sporazumom," je dejal.

Kmalu po sklenitvi sporazuma je v glavnem mestu Port-au-Princeu izbruhnil protivladni protest, po poročanju krajevne radijske postaje pa je več kot deset moških v zelenih uniformah razpuščene vojske zažgalo policijsko postajo na cesti, ki pelje proti obalnem mestu Arcahaie, severno od glavnega mesta. Radio je še poročal, da so uniformirani moški oropali manjšo banko, zažigali avtomobile in streljali v zrak. Ni sicer jasno, ali so ti dogodki povezani s sporazumom, poroča Guardian.

Nasilje na haitijskih ulicah naj bi se še nadaljevalo. V petek so protestniki v glavnem mestu Port-au-Prince v spopadu z nekdanjimi vojaki tako do smrti pretepli moškega.

Poleg hude revščine je Haiti leta 2010 uničil še močan potres, država pa je močno odvisna od tuje pomoči.