Na Haitiju je po uporu leta 2004 nameščenih še okoli 10.000 pripadnikov enot ZN-a. Foto: EPA
Na Haitiju je po uporu leta 2004 nameščenih še okoli 10.000 pripadnikov enot ZN-a. Foto: EPA
Aristide je bil v zgodovini neodvisnega Haitija prvi svobodno izvoljeni predsednik. Foto: EPA

Sodnik je v sredo izdal nalog za aretacijo nekdanjega predsednika, saj ta ni prišel na sodišče, kjer naj bi ga zaslišali zaradi različnih obtožb, tudi o korupciji in trgovanju z mamili. Njegov zagovornik je pojasnil, da Aristida na sodišče ni bilo, saj naj ne bi prejel poziva.

Obtožujejo ga tudi pranja denarja, njegovi privrženci pa pravijo, da je preiskava politično motivirana. Skupina podpornikov, bilo naj bi jih okoli 150, je po poročanju BBC-ja v četrtek onemogočila dostop do njegovega doma v glavnem mestu Port-au-Prince s skalami in gorečimi gumami, da bi preprečila aretacijo.

Pri tem so nekateri s kamenjem napadli vozilo, ki je prevažalo uslužbence ZN-a, zaradi česar so morali ti pobegniti s prizorišča. Mirovne sile ZN-a so se nato spopadle s protestniki in jih razgnale z uporabo dimnih bomb.

"Potrdimo lahko, da je reševalna ekipa ZN-a rešila dva uslužbenca ZN-a, mirovne sile pa so nato razgnale protestnike in odstranile njihove barikade ter odpeljale vozilo ZN-a z uporabo dimnih bomb in oklepnih vozil," je predstavnik ZN-a dejal za BBC.

Aristide kot "zaščitnik revnih"
BBC poroča, da ima Aristide na Haitiju status zaščitnika revnih, uživa pa tudi široko priljubljenost. Bil je prvi svobodno izvoljeni haitijski predsednik v 200 letih neodvisnosti, vendar so ga s položaja odnesli izgredi leta 2004.

Po tem letu so bile v državo napotene mirovne enote ZN-a, da bi ponovno vzpostavile red, več kot 10.000 uniformiranih pripadnikov pa je še vedno na Haitiju.

Aristide je po odstavitvi sedem let preživel v izgnanstvu v Južni Afriki, na Haiti pa se je vrnil leta 2011.