V potresu, ki je zahteval do 200.000 življenj, so bile uničene tudi številne sirotišnice. Kmalu po potresu se je pojavil strah, da bodo tihotapci otrok izkoristili položaj in skušali zaslužiti s prodajo otrok v tujino. Foto: Reuters
V potresu, ki je zahteval do 200.000 življenj, so bile uničene tudi številne sirotišnice. Kmalu po potresu se je pojavil strah, da bodo tihotapci otrok izkoristili položaj in skušali zaslužiti s prodajo otrok v tujino. Foto: Reuters
Haiti
Zaradi vsesplošnega ropanja se je Svetovni program za hrano odločil, da bo hrano delil le ženskam. Foto: Reuters

Skupina iz dobrodelne ustanove New Life Children's Refuge iz Idaha v ZDA trdi, da so hoteli otroke, ki so osiroteli med rušilnim potresom 12. januarja, odpeljati v sirotišnico v Dominikanski republiki, policija pa zatrjuje, da niso imeli dokumentov, ki bi jih pooblaščali, da lahko otroke odpeljejo s Haitija. "To je ugrabitev, ne posvojitev," je izjavil haitijski minister za socialne zadeve Yves Christallin. Otroci so stari od dveh mesecev do 12 let, prihajajo pa iz različnih haitijskih krajev.

OPRAVIČILO PREDSEDNIKA DRŽAVLJANOM
Haitijski predsednik Rene Preval se je opravičil državljanom, ker se je po potresu zavil v molk. "Predsednik je prav tako samo človek in najhujša bolečina je tiha," je dejal v svojem prvem pogovoru za domačo televizijo TVC. Preval je dodal, da je usodnega 12. januarja komaj ušel katastrofi, ker je predsedniško palačo zapustil prej kot običajno. Med potresom je bil v svoji vrtni rezidenci, kjer se je igral z vnukom. "Moj prvi odziv je bil, da sem s telesom zaščitil otroka," je pojasnil in dodal, da si je takoj po potresu s taksijem ogledal škodo v mestu. "Ob katastrofi sem se počutil poraženega in nemočnega."

Po potresu so na Haitiju uvedli nov nadzor nad posvojitvami, da bi preprečili tihotapljenje otrok. Haitijsko ministrstvo za socialne zadeve je edini organ, ki lahko izda dovoljenje za odhod mladoletnikov s Haitija.

Vodja skupine Silsby Laure Lavonne je pred sodnikom izjavila, da so otroke nameravali odpeljati, ker so želeli pritegniti pozornost in dobiti hrano ter oblačila. Pojasnila je, da je pred kratkim v Dominikanski republiki kupila zemljišče, kjer je nameravala zgraditi sirotišnico. Skupina uradno še ni bila obtožena.

Logistična vprašanja ali spor glede plačila?
Ameriški zdravniki na Haitiju so opozorili še na eno težavo - prekinitev evakuacije hudo ranjenih prebivalcev v tujino. Ameriški zdravnik Barth Green je za BBC povedal, da bi številni lahko umrli, če kmalu ne bodo deležni zdravljenja v ZDA. Ameriška vojska je polete s pacienti na Florido ustavila v sredo. Bela hiša je zatrdila, da je do prekinitve prišlo zaradi "logističnih vprašanj", ne zaradi spora glede plačila stroškov zdravljenja. Green po drugi strani trdi, da bi med tisoče hudo ranjeninimi Haitijci na zdravljenje v ZDA poslali le nekaj sto bolnikov in da so do zdaj ameriško zunanje in obrambno ministrstvo ter ministrstvo za domovinsko varnost sodelovala z njihovim programom, po ukazu "od zgoraj" pa so sodelovanje prekinila.

Floridski zdravstveni sistem blizu zasičenju
New York Times je citiral ameriško vojsko. Lete naj bi prekinili zaradi spora o tem, ali naj stroške zdravljenja plača zvezna ali državna vlada na Floridi. V pismu sekretarki za zdravje Kathleen Sebelius je predstavnik floridskega guvernerja zvezno vlado pozval, naj aktivira poseben zdravstveni sistem v primeru katastrof, češ da je zdravstveni sistem na Floridi že zelo blizu točki popolne zasičenosti.

Z dežjem se bliža epidemija bolezni
Zdravniki na Haitiju se zelo bojijo tudi izbruha malarije in tifusa v šotorskih naseljih, saj se približuje deževna sezona. Okoli milijon Haitijcev je ostalo brez strehe nad glavo, zato so si zatočišča poiskali v šotorskih naseljih. Dež bo poleg širjenja bolezni prinesel še več kaosa, julija pa se začne še sezona orkanov.

Hrana razdeljena le ženskam
Svetovni program za hrano (WFP) je medtem sporočil, da bo v Port-au-Princeu vzpostavil 16 točk za razdeljevanje hrane, ki pa jo bodo lahko dobile le ženske. Izkazalo se je, da je to najboljši način, da hrana pride do ljudi, ki jo potrebujejo, trdi WFP, ki moške spodbuja, naj počakajo pred centri za razdeljevanje hrane, saj so ženske, ki bi po mestu same nosile hrano, lahka tarča roparjev.