Svet
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Phillip Hammond
Britanski finančni minister Phillip Hammond je v intervjuju za BBC povedal, da bo Velika Britanija EU-ju izplačala svoje dolgove in da si osebno želi močnih ekonomskih vezi z EU-jem tudi po izstopu. Foto: Reuters

Dodaj v

Hammond: Velika Britanija bo plačala svoje dolgove EU-ju

Britanska vlada razdeljena glede brexita
16. julij 2017 ob 18:37
London - MMC RTV SLO, STA

Britanski finančni minister Philip Hammond je dejal, da bo Velika Britanija ob izstopu iz Evropske unije poravnala svoje finančne obveznosti. Priznal je, da je britanska vlada glede brexita razdeljena.

"Smo država, ki vedno izpolni svoje obveznosti. Če gre za vsoto, ki je pravilno izračunana, jo bomo seveda poravnali," je dejal Hammond za britanski BBC.

Ob tem je omilil izjave zunanjega ministra Borisa Johnsona, da se lahko EU za svoj denar obriše pod nosom. Johnson naj bi se tako le odzval na govorice, da naj bi EU zahteval sto milijard evrov. To vsoto, ki sicer ni bila nikoli uradno potrjena, je Hammond označil za smešno.

Britanski finančni minister je še pojasnil, da bo finančna poravnava glavna tema drugega kroga pogajanj o brexitu, ki se bo v ponedeljek začel v Bruslju. Pogajanja o izstopu so se začela 19. junija, strani pa sta se na prvem sestanku dogovorili o časovnem okviru, organizaciji in prioritetah.

Glavna prednostna naloga bo odpraviti negotovosti v povezavi s pravicami državljanov katere izmed držav EU-ja, ki bivajo na ozemlju Velike Britanije.

Po besedah Hammonda je britanska vlada blizu dogovora o tem, da bo za obdobje po brexitu treba z EU-jem vzpostaviti neki sporazum za prehodno obdobje, ki bi po njegovih besedah lahko trajalo nekaj let.

Poslanci se ne strinjajo glede izvedbe brexita
Finančni minister je priznal, da se ministri britanskega parlamenta ne strinjajo glede več vidikov izstopa iz EU-ja. Sam se zavzema za ohranitev močnih ekonomskih vezi z EU-jem, čemur privrženci t. i. trdega brexita, med katere sodi tudi premierka Theresa May, nasprotujejo.

Po splošnih junijskih volitvah je sicer premierka izgubila večino v parlamentu. Britanski mediji v zadnjem času veliko poročajo o dogajanju okoli londonskih oblasti, ob tem pa Mayevi podpora pada.

"Menim, da bi bilo na vseh bojiščih zdaj najprimerneje, da se s kolegi osredotočimo na nalogo pred nami. Vlada se spopada s tiktakajočo uro glede brexitovskih pogajanj," za BBC še poudarja Hammond.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Kekec99
# 16.07.2017 ob 20:03
V Libiji in Iraku so se nakradli, sedaj pa bodo EU poravnali dolgove? Kaj pa begunci, bodo tudi njih vzeli?
sisoruen
# 17.07.2017 ob 11:46
Tem še vedno ni nič jasno. Močne ekonomske vezi v EU pomenijo sprejetje skupnega trga, ki obsega štiri svoboščine: pretok blaga in storitev, kapitala in ljudi. VB se je odločila, da prostega pretoka ljudi ne priznava več, s tem pa se je odrekla tudi močnim ekonomskim vezem. V EU bo torej tretirana kot vsaka tretja država, pri čemer jo bo EU pri vseh ekonomskih dogovorih lahko vedno stisnila v kot zaradi večjega trga. Bedaki so mislili, da izhod pomeni večjo svobodo, na koncu bo pa ravno obratno, vsaj na ekomomskem področju, na katerem se bojo morali EU še bolj podrejati kot do sedaj.
Olorin
# 16.07.2017 ob 18:51
Le piskajte tenko, Inglezi, le dajte...
Ori
# 16.07.2017 ob 19:27
Napaka. Zakaj bi plačevali privilegirane in koruptivne bruseljske izmečke.
Kazalo