Havlove težave z dihanjem izvirajo še iz časov, ki jih je preživel v komunističnih zaporih. Foto: EPA
Havlove težave z dihanjem izvirajo še iz časov, ki jih je preživel v komunističnih zaporih. Foto: EPA

Havel je v ponedeljek v praški bolnišnici prestal operacijo grla, zdaj pa se zdravniki trudijo, da bi preprečili širjenje vnetja v kronično obolela pljuča. "V tem trenutku se je njegovo stanje stabiliziralo in njegovo življenje ni v nevarnosti," je povedala ena izmed zdravnic.

Leta 1996 so pri Havlu odkrili raka na pljučih, zaradi česar je nekdanji verižni kadilec kmalu opustil kajenje, a so mu morali zdravniki vseeno odstraniti del desnega pljučnega krila. 72-letni dramatik je bil v zadnjem desetletju že večkrat na robu smrti zaradi težav s pljuči in s črevesjem.

Zdravniki so pojasnili, da je Havel, ki trpi tudi zaradi kroničnega bronhitisa, po zadnji operaciji pri zavesti in diha s pomočjo kisikove maske, medtem ko naj bi v bolnišnici ostal še nekaj dni.

Leta 1989 je bil Havel na čelu žametne revolucije, ki je odnesla komunistični režim in v nekdanji sovjetski satelit prinesla demokracijo. Istega leta je postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Češkoslovaške in po razpadu skupne države štiri leta pozneje še predsednik Češke.

Na predsedniškem mestu je ostal do leta 2003 in se nato posvetil predvsem podpiranju aktivistov za človekove pravice po svetu in se vrnil k pisanju. Njegovo zadnje delo "Odhod" so na odrskih deskah uprizorili lani.

G. V.