Najprej je Nasrallova stranka zahtevala ponovno štetje tretjine glasov, potem pa je zahtevo razširila na ponovno štetje vseh glasov. Foto: EPA
Najprej je Nasrallova stranka zahtevala ponovno štetje tretjine glasov, potem pa je zahtevo razširila na ponovno štetje vseh glasov. Foto: EPA
Honduras
Številni prebivalci Hondurasa so na protestih zahtevali pravično štetje glasov. "Ne želimo poneverb" je eden od gesel, s katerimi so hodili po ulicah prestolnice. Foto: EPA

Nekdanji televizijski zvezdnik Salvador Nasralla je po prvih objavljenih izidih volitev razglasil zmago nad zdajšnjim predsednikom Juanom Orlandom Hernandezom, a so poznejši izidi, vmes so štetje glasov prekinili, pokazali, da je največ glasov osvojil Hernandez.

Volilna komisija sicer še vedno ni razglasila zmagovalca volitev. Spor med kandidatoma je izzval nasilne proteste, ki so terjali tudi smrtne žrtve, oblasti pa so ponoči uvedle tudi policijsko uro.

Nasralla je v torek pozval, naj volilna komisija ponovno prešteje glasovnice. "Če se s tem ne strinjate, potem izvedimo še en krog med Hernandezom in mano," je na Twitterju zapisal Nasralla.

Nekdanji predsednik Manuel Zelaya, ki je odšel s položaja po udaru leta 2009, podpira Nasrallo. Po njegovih besedah opozicija zahteva ponovno štetje v celoti ali pa naj zakonodajalci prižgejo zeleno luč za drugi krog. Hernandez, ki ga ZDA hvalijo zaradi njegovega učinkovitega boja z nasiljem med uličnimi tolpami, je v torek namignil, da bi njegova stranka lahko privolila v ponovno štetje glasov. "Odprti smo za preverjanje, da se opravi en, dva, trije, kolikor pregledov bo pač potrebnih," je dejal. "Govorijo o okoli 5.000 voliščih, kar ni problem, toda to mora biti narejeno v skladu s postopki, ki jih predvideva honduraško pravo." Hernandez ta teden ni več govoril o zmagi, je pa v torek dejal, da bo "kmalu čas za praznovanje".

Oblasti so več kot teden dni preštevale glasove na volitvah, ki so jih po mnenju Organizacije ameriških držav zaznamovale nepravilnosti in napake. Po okoli polovice preštetih glasov je bil v vodstvu Nasralla, a je v četrtek po 95 odstotkih preštetih glasov z 42,92 odstotka vodstvo prevzel Hernandez, Nasralla je prejel 41,42 odstotka glasov. Volilna komisija ni razglasila uradnega zmagovalca, sporočila je, da je Hernandez prejel 1,6 odstotka več glasov kot Nasralla.

Nasralla je potem Hernandeza obtožil volilne prevare in svoje privržence pozval na ulice, demonstracije pa so se sprevrgle v nasilne proteste, zaradi katerih je vlada vojski in policija podelila dodatna pooblastila.