Okužbo so potrdili tudi pri ženi brazilskega predsednika Jairja Bolsonara Michelle Bolsonaro. Foto: Reuters
Okužbo so potrdili tudi pri ženi brazilskega predsednika Jairja Bolsonara Michelle Bolsonaro. Foto: Reuters

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu odkrili 127 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po več kot treh mesecih, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti in dodale, da se razmere v severozahodni pokrajini Sinkiang, kjer je največ novih okužb (112 od 127), ne umirjajo. Prvo okužbo so v pokrajini ugotovili v začetku meseca. Prestolnica Sinkianga Urumči je v karanteni, odpovedani so vsi poleti in ustavljen javni potniški promet, odredili so tudi množično testiranje na novi koronavirus.

Ta teden so na Kitajskem prvič po 12. aprilu znova potrdili po več kot sto primerov na dan.

Vietnam: rekordnih 45 novih okužb, skupno doslej le 509 okužb

Sorodna novica Vietnam: 97 milijonov prebivalcev, 328 okuženih, nobene smrtne žrtve

V Vietnamu pa so imeli sploh prvo smrtno žrtev covida-19, umrl je 70-letnik iz mesta Hoi An v osrednjem delu države. Okužbo s koronavirusom so mu potrdili v začetku tedna.

V 97-milijonskem Vietnamu, ki je dolgo veljal za državo, ki je izjemno dobro ustavila širjenje virusa, sicer od sredine aprila do sredine julija niso odkrili nobenega lokalnega prenosa virusa. Po več kot 100 dneh se je znova pojavil konec tedna v med turisti priljubljenem kopališkem mestu Da Nang v osrednjem delu države. Izvora tega novega izbruha še niso odkrili, se je pa okužba razširila že v več drugih vietnamskih mest, med drugim v prestolnico Hanoj, kjer so potrdili dva primera okužbe s koronavirusom.

V Vietnamu so imeli sploh prvo smrtno žrtev covida-19. Foto: Reuters
V Vietnamu so imeli sploh prvo smrtno žrtev covida-19. Foto: Reuters

V zadnjem tednu so v državi potrdili sto novih okužb, od tega samo danes 45, kar je rekordno število novih primerov od izbruha zdravstvene krize v začetku leta. Skupaj so odkrili 509 okužb. Večino od 1,1 milijona prebivalcev Da Nanga so oblasti pozvale, naj ostanejo doma, prekinili so tudi povezave mesta z drugimi kraji. Oblasti se bojijo, da bi se virus razširili tudi v Hanoju, zaradi česar želijo izslediti okoli 21.000 prebivalcev prestolnice, ki so bili nedavno v Da Nangu. Od srede so v glavnem mestu prepovedana množična zbiranja in zaprti bari.

Hongkong preložil volitve

"Epidemija predstavlja resno grožnjo Hongkongu. Volitve so edinstvene, največje v Hongkongu," je dejala vodja Carrie Lam ob naznanitvi preložitve volitev. Oblasti so prepričane, da bi izvedba volitev predstavljala zdravstveno grožnjo za številne. Po poročanju britanskega BBC-ja so volitve preložili na naslednje leto. Odločitev so sporočili dan po tem, ko so 12 opozicijskim kandidatom prepovedali sodelovanje na volitvah ter aretirali več prodemokratičnih aktivistov zaradi domnevnega spodbujanja k odcepitvi od Kitajske.

Skupno so doslej po svetu potrdili že več kot 17,5 milijona okužb, umrlo je skoraj 700.000 ljudi.

Honkonška voditeljica Carrie Lam. Foto: Reuters
Honkonška voditeljica Carrie Lam. Foto: Reuters

Tudi na Filipinih porast

Povečalo se je tudi število novih okužb na Filipinih. Potrdili so 4063 novih primerov, kar je drugi zaporedni rekordni porast. Skupno število okužb se je tako povzpelo na 93.354, število smrti se je povečalo za 40, na 2023.

V Rusiji so potrdili 5482 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupno število okužb se je tako povečalo na 839.981, kar Rusijo uvršča na četrto mesto na svetu po številu okužb. V zadnjem dnevu je umrlo 161 ljudi, skupno pa 13.963.