HDZ je okrepil položaj najmočnejše stranke na Hrvaškem. Vodi jo premier Andrej Plenković. Foto: EPA
HDZ je okrepil položaj najmočnejše stranke na Hrvaškem. Vodi jo premier Andrej Plenković. Foto: EPA
Milan Bandić
Kljub dvema nepravnomočnima obtožnicama za korupcijo in vrsti afer, ki spremljajo njegovo županovanje, je Milan Bandić ohranil županski položaj. Foto: EPA
HDZ zmagovalec hrvaških lokalnih volitev

Hrvaški premier in predsednik HDZ-ja Andrej Plenković je po objavi rezultatov drugega kroga lokalnih volitev v nedeljo zvečer nekaj minut našteval enote regionalne in lokalne samouprave, v katerih je zmagala njegova stranka. HDZ je dobil mandat za vodenje 12 od 20 hrvaških županij, 62 od 127 mest in 204 od 428 občin, kar je nekoliko več kot pred štirimi leti. Najmočnejši je v Dalmaciji in Slavoniji, medtem ko je opozicija ohranila oblast na severozahodu države ter v Primorju in Istri.

Za Plenkovića je eden ključnih uspehov zmaga njegovega kandidata Andra Krstulovića Opare v Splitu, s čimer je HDZ dobil vsaj enega izmed štirih največjih hrvaških mest po polomijah v prvem krogu na županskih volitvah v Zagrebu in na Reki. V HDZ-ju bodo zagotovo analizirali, zakaj so izgubili župana v svojih trdnjavah Gospić in Knin, zadovoljni pa so, da so zmagali v Metkoviću, iz katerega je Most začel svoj pohod na hrvaško politično sceno.

Socialdemokrati so prejeli precej manjšo podporo. Volilni izidi so potrdili krizo vodstva v SDP-ju, kjer so začeli iskati odgovornost za slabe rezultate tudi pri predsedniku stranke Davorju Bernardiću.

Most ni osvojil nobene županije ali mesta, mu je pa uspelo dobiti več deset svetnikov v županijskih skupščinah v različnih delih države, kar so ocenili kot velik uspeh. Da so lahko resna konkurenca HDZ-ju, so pokazali zgolj v Dalmaciji, medtem ko bodo morali na prvih naslednjih parlamentarnih volitvah potrditi, ali bodo postali močna regionalna stranka ali se bodo lahko obdržali kot tretja politična stranka na Hrvaškem.

Zmage posameznih kandidatov v županijah, mestih in občinah še ne pomenijo, da jim bo tudi uspelo oblikovati oblast, ker njihove politične opcije niso vsepovsod pridobile večine v regionalnih in lokalnih skupščinah ter svetih.

Bandiću kljub aferam spet uspelo
Kot kaže, različne afere niso vplivale na podporo določenim politikom, kar so pokazali nedeljski izidi v Zagrebu in Varaždinu. Župan glavnega mesta Milan Bandić je šestič zapored zmagal na županskih volitvah, kljub dvema nepravnomočnima obtožnicama za korupcijo in vrsti afer, ki spremljajo njegovo županovanje. Premagal je levosredinsko kandidatko Anko Mrak Taritaš (HNS), ki je bila do zdaj najbližje uspehu proti nedotakljivemu zagrebškemu županu. Na koncu ji ni uspelo motivirati več volivcev in volivk za udeležbo v drugem krogu, izgubila pa naj bi tudi zato, ker so se pojavila ugibanja o podpori vrha njene stranke HDZ-jevi vladi.

V Varaždinu pa je v nedeljo prepričljivo zmagal nekdanji župan Ivan Čehok, proti kateremu potekajo sojenja za korupcijo iz časa preteklega županovanja.

Plenković pozval "pogumne", naj ga podprejo
Predsednik vlade je v nedeljskem povolilnem nagovoru povedal, da bodo spet odprli nacionalne teme in pozval vse "pogumne", naj podprejo njegovo vlado. Pričakovati je, da bo do konca tedna parlamentu predlagal nove ministre, potem ko je konec aprila odstavil štiri ministre Mosta. Če ne bo dobil večinske saborske podpore, bodo verjetno sledile predčasne parlamentarne volitve. V tem primeru bodo šli volivci in volivke na parlamentarne volitve tretjič v dveh letih.

HDZ zmagovalec hrvaških lokalnih volitev