Protestnega shoda se je udeležilo okoli 200 novinarjev in aktivistov. Opozorili so na vse slabše stanje medijev na Hrvaškem. Foto: Irena Ulčar Cvelbar
Protestnega shoda se je udeležilo okoli 200 novinarjev in aktivistov. Opozorili so na vse slabše stanje medijev na Hrvaškem. Foto: Irena Ulčar Cvelbar
false
"Molk je Zlat(k)o", sporočajo novinarji. Foto: Irena Ulčar Cvelbar
false
Zdajšnja oblast dela vse, da bi onemogočila medijsko svobodo in neodvisnost novinarstva, je dejal predsednik Hrvaškega novinarskega društva Saša Leković. Foto: Irena Ulčar Cvelbar
Hrvaški novinarji protestirajo

Več kot 200 novinarjev in protestnikov se je v Zagrebu ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev udeležilo protestnega pohoda do ministrstva za kulturo, kjer so ministra med drugim kritizirali, ker je prekinil financiranje neprofitnih medijev ter se ni odzval na pozive k pogovorom.

Kot poroča portal BalkanInsight, je predsednik HND-ja Saša Leković dejal, da odstop Hasanbegovića sicer ne bi rešil položaja, saj da celotna hrvaška vlada dela na takšen način.

Zdajšnja oblast namreč dela vse, da bi onemogočila medijsko svobodo in neodvisnost novinarstva, je dejal Leković. Za protestni pohod so se odločili, ker se pristojne državne institucije niso odzvale na njihova in mednarodna opozorila glede razmer v hrvaških medijih, niti na vabila na pogovore, je pojasnil.

Medijska svoboda "najnižja v zadnjih 25 letih"
Po Lekovićevih besedah današnji protest kaže, da ne bodo dovolili, da se oblast, ne glede na to, katera je, obnaša tako. Predsednik novinarskega društva je med drugim poudaril, da je po desantu ministrstva za kulturo in hrvaške vlade na medije, medijska svoboda na Hrvaškem na najnižji ravni v zadnjih 25 letih.

V petek je Nils Muiznieks, komisar Sveta Evrope za človekove pravice, izrazil zaskrbljenost glede odzivov oblasti na grožnje novinarjem na Hrvaškem z nasiljem in smrtjo, poroča BalkanInsight.

Novinarji in novinarke se bojijo izgube službe
Z odzivom na današnji protest je Leković zadovoljen. Kot je dodal, pa se nekatere kolegice in kolegi niso odzvali zaradi strahu pred izgubo delovnih mest, posebej na Hrvaški radioteleviziji (HRT). Tam so po prihodu nove desne vlade zamenjali že več kot 70 urednikov in drugih vodstvenih ljudi.

Protestniki so nosili transparente z napisi: "Novinarstvo je poročanje o tem, česar drugi ne želijo objaviti. Vse preostalo so odnosi z javnostmi", "Molk je Zlat(k)o", "Ministrstvo torture", "Smrt fašizmu, svobodo novinarstvu", "Urejajte vlado, ne medije" in podobno. Pred ministrstvom za kulturo so tudi položili svinčnike ter napis z navedbami iz splošne deklaracije o človekovih pravicah ZN-a in hrvaške ustave, ki naj bi zagotavljale svobodo medijev.

Hrvaški novinarji protestirajo