Hrvaška zunanja ministrica ocenjuje, da bo njena predstavitev dobra priložnost, da se Hrvaška predstavi v dobri luči. Foto: EPA
Hrvaška zunanja ministrica ocenjuje, da bo njena predstavitev dobra priložnost, da se Hrvaška predstavi v dobri luči. Foto: EPA

Hrvaška vlada je zeleno luč za kandidaturo svoje podpredsednice in zunanje ministrice prižgala na zaprtem delu današnje seje. Pusićeva je po njej pojasnila, da bo ZN prihodnji teden objavil resolucijo, s katero bo nekoliko spremenil pravila postopka izbire novega generalnega sekretarja ali sekretarke.

Hrvaška predsednica bi počakala novo vlado
Na novinarsko vprašanje, ali pričakuje podporo predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović, je hrvaška kandidatka odgovorila pritrdilno. Pojasnila je, da sta se s predsednico države dvakrat pogovarjali o tej temi, Grabar-Kitarovićeva pa je podprla idejo, da bi Hrvaška imela kandidata za generalnega sekretarja ZN-a. Na drugi strani pa Grabar-Kitarovićeva meni, da bi bilo ob dejstvu, da so pred vrati volitve, treba odločitev o kandidaturi prepustiti novi vladi.

"Ne bom nasprotovala nacionalnemu kandidatu, a menim, da mora imeti široko podporo. Ne gre za mednarodno tekmovanje ali javni poziv, na katerega se bo prijavil kateri koli kandidat. Zato menim, da današnja odločitev ni dobra in bojim se, da bo pripeljala do razdora v državi," je dejala hrvaška predsednica.

Novi generalni sekretar bo znan čez leto dni
Vsi kandidati za položaj generalnega sekretarja naj bi bili znani do novembra, do decembra pa naj bi se vsi potencialni kandidati tudi že osebno predstavili pred generalno skupščino ZN-a. Kot je dejala Pusićeva, bo naslednik Ban Ki Muna, najverjetneje znan čez leto dni. Ob tem je poudarila, da je postopek izbire za generalnega sekretarja ZN-a zelo zapleten in da je večja verjetnost, da je ne bodo izbrali, kot da bi nasledila dozdajšnjega generalnega sekretarja Ban Ki Muna.

"Vsekakor bo moja predstavitev dobra priložnost, da bi se Hrvaška predstavila v dobri luči," je še dejala. Dodala je, da obstaja neformalen dogovor v Varnostnem svetu ZN-a, da bodo prvič v zgodovini generalnega sekretarja iskali iz držav vzhodne Evrope. Med kandidati je tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk.

Ban Ki Munu mandat poteče konec prihodnjega leta. Novi generalni sekretar ZN-a bo mandat nastopil 1. januarja 2017.