Svet
(9)
Križ
Obtožbe spolnih zlorab med duhovščino pretresajo tudi Hrvaško (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Dodaj v

Hrvaški predavatelj dva duhovnika obtožuje spolnega nadlegovanja

Nadškofija in policija sprožili preiskavo
6. december 2018 ob 18:46
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Zagrebška nadškofija je sprožila preiskavo trditev 41-letnega modnega oblikovalca Marina Sovarja, ki je dva duhovnika obtožil spolnega nadlegovanja in poskusa posilstva leta 2005, ko je želel postati duhovnik.

Diplomirani grafik in modni oblikovalec ter predavatelj na eni zagrebških fakultet trdi, da je bil pred leti žrtev spolnega nasilja predstojnika enega izmed samostanov na severu Hrvaške, v katerem je živel kot podnajemnik, medtem ko je delal in čakal, da bi se odprlo mesto v semenišču.

Sovar je svojo zgodbo sprva predstavil zagrebškemu tedniku Globus. V sredo je bil zaslišan na medškofijskem cerkvenem sodišču v Zagrebu. Povedal je, da se je težko odločil za javne obtožbe, saj je predavatelj in ima otroka, vendar se ni mogel spraviti z obremenjujočimi dogodki iz preteklosti.

Kot je povedal, ga je predstojnik nekega večera nenadoma objel in poskusil poljubiti, a se mu je uspelo odmakniti. Zatem se je njun odnos poslabšal, čez nekaj časa pa je predstojnik Sovarju povedal, da ga želi spoznati "neki profesor", ki je na visokem položaju v Katoliški cerkvi v Zagrebu in naj bi bil navdušen nad oblekami, ki jih je Sovar šival za duhovnike.

Po drugem incidentu obupal nad duhovništvom
Visoki cerkveni dostojanstvenik iz Zagreba je nato povabil Sovarja na praznovanje svojega godu. Med dogodkom je Sovarja povabil v eno izmed spalnic, kjer ga je objel in poskusil poljubiti, ko se je večina gostov razšla, pa ga je začel ljubkovati in se skušal uleči nanj, je Sovar opisal za Globus. Duhovnika je ustavil in mu povedal, da ga je "napačno ocenil". Meni tudi, da mu je predstojnik vse skupaj podtaknil, saj je "dobro vedel, h komu ga pošilja". O vsem je še isti večer obvestil starše, obenem pa je obupal nad duhovniško službo.

V času po dogodku se je poročil in dobil otroka, a se je tudi že ločil. Duhovnika je prijavil tudi policiji. Zagrebška policija je v kratkem odzivu potrdila, da so prejeli Sovarjevo ovadbo in sprožili postopek. Podrobnosti kriminalistične preiskave niso želeli objaviti.

Nadškofija in policija preiskujeta navedbe
Tudi zagrebška nadškofija je sporočila, da ne morejo komentirati cerkvenopravnih postopkov glede ovadbe zaradi spolne zlorabe. Pojasnili so, da spoštujejo interes javnosti, a se sklicujejo na zaščito pravice do zasebnosti akterjev v postopku kot tudi na tajnost postopka. Cerkveno preiskavo Sovarjevih obtožb je na začetku novembra zahteval zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić. Na sedežu Katoliške cerkve so dejali, da so izjave Sovarja "mučne in težke", a dodali, da je vse okoliščine treba preveriti.

Hrvaški mediji niso objavili identitete cerkvenega predstojnika, navajajo pa, da obtožba za poskus posilstva leti na donedavnega zagrebškega nadarbinarja Zvonimirja Kurečića. Visoki zagrebški duhovnik ni zanikal, da bi se srečal s Sovarjem, a česa več ni želel povedati, poroča Večernji list. Cerkveno sodišče Kurečića še ni zaslišalo.

Večernji list: Obračun med duhovniškimi klani
V zagrebških cerkvenih krogih celotni škandal neuradno vidijo kot obračun duhovniških klanov po epilogu afere z milijonskimi izgubami pri poslovanju s cerkvenimi zemljišči v Zagrebu, zaradi katerih je bil razpuščen celotni nadarbinarski zbor, vključno s Kurečićem, še poroča Večernji list.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
lavrica98
# 06.12.2018 ob 21:42
in do danes ni bilo nikjer nobene druge obtožbe o spolnem nadlegovanje? če ni obrtožen duhovnik to ni vredno omembe, poskusi spolne zlorabe niso zločin dokler jih ne očitajo duhovniku...
cairns
# 06.12.2018 ob 20:44
V zagrebških cerkvenih krogih celotni škandal neuradno vidijo kot obračun duhovniških klanov po epilogu afere z milijonskimi izgubami pri poslovanju s cerkvenimi zemljišči v Zagrebu,

Izguba ? To je nemogoče. Nepremičnine so dobili zastonj (beri ukradli) tako da je dobiček tudi če bi jih prodali za 1 kuno.
cairns
# 06.12.2018 ob 20:41
Hrvaški predavatelj dva duhovnika obtožuje spolnega nadlegovanja

Ja itak. Kdo pa drug.
Kekec99
# 06.12.2018 ob 20:23
Ne verjamem da bodo duhovnika obtožili ter obsodili, saj je to Hrvaška tam pa je duhovnik enakovreden bogu.
Črna Zora
# 06.12.2018 ob 20:08
Ta je bil pa dovolj star, da jim je lahko prisodil zasluženi klofuti.
samo.jug
# 06.12.2018 ob 19:46
Ojoj, upam, da je možakar danes v redu. In da bo zaživel normalno življenje.
sajn.frane
# 08.12.2018 ob 18:46
Glede na vpliv katoliške vere na Hrvaškem in vladajoče politike, se mi zdi , da vse skupaj ne bo dobilo kakšnega pametnega epiloga!
hepan
# 07.12.2018 ob 08:46
Ova izjava je kompromitirana
patriot1970
# 06.12.2018 ob 22:06
Pa je prepričan,...da ga niso nadlegovali in zlorabili tudi ko je bil še otrok?
Kazalo