Odpoklic hrvaških dopisnikov v Ljubljani in Beogradu je del varčevalnih ukrepov HRT-ja. Foto: HTV
Odpoklic hrvaških dopisnikov v Ljubljani in Beogradu je del varčevalnih ukrepov HRT-ja. Foto: HTV

Tiskovni predstavnik HRT-ja Danko Družijanić je pojasnil, da bodo čez čas zaprli tudi dopisništvo v Beogradu. Ob tem je večkrat poudaril, da gre za začasne rešitve in da bodo dopisništvi odprli, ko bodo to dovoljevale finančne okoliščine.

Odpuščanja predvsem v administraciji in tehničnem delu
Na poročanje nekaterih hrvaških medijev, da namerava HRT do konca leta odpustiti od 600 do 3.500 zaposlenih, je Družijanić odgovoril, da gre za ocene novinarjev in ne za uradne podatke. Spomnil je na besede v. d. direktorja HRT-ja Josipa Popovca, da naj bi pri delavcih, ki jim grozi odpoved, šlo predvsem za zaposlene v administraciji in tehničnem delu.

Stanje na HRT-ju je problematično tudi zato, ker razdeljeni programski svet ni uspel izbrati novega direktorja niti po štirih javnih razpisih in je v. d. direktorja Popovac na položaju že več kot pol leta. Poleg tega je svet v začetku julija za direktorico programa Hrvaške televizije (HTV) imenoval Hloverko Novak Srzić, ki jo je nekaj mesecev prej zaradi nezadovoljstva z njenim delom odstavil s položaja urednice informativnega programa HTV-ja.

Izbira nove direktorice programa je izzvala številne odmeve tudi v političnih krogih. Opozicija opozarja, da je Novak Srzićeva blizu vladajočemu HDZ-ju ter da želi imeti premierka Jadranka Kosor - nekdanja novinarka hrvaškega radia - nadzor nad informativnim programom javne televizije. Razplet dogajanja na HRT-ju lahko pričakujemo jeseni.