Hrvaška velja za konservativno državo, kjer se za katoličane razglaša več kot 90 odstotkov od 4,4 milijona prebivalcev. Foto: EPA
Hrvaška velja za konservativno državo, kjer se za katoličane razglaša več kot 90 odstotkov od 4,4 milijona prebivalcev. Foto: EPA
Hrvaška
LGBT-skupnost v kampanji za referendum vidi akcijo proti istospolno usmerjenim parom. Foto: EPA

Referendum so razpisali, potem ko je civilna pobuda V imenu družine ob vneti podpori Katoliške cerkve zbrala več kot 740.000 podpisov. "Ali ste za to, da bi v ustavo Republike Hrvaške vpisali določilo, da je zakon skupnost moškega in ženske?" se bo glasilo vprašanje na glasovnici.

Sabor je potrdil referendum, potem ko je saborska večina zavrnila predlog neodvisne poslanke Jadranke Kosor o oceni ustavnosti referendumskega vprašanja zaradi pomislekov, da bodo spremembe ustave zmanjšale obseg človekovih pravic istospolno usmerjenih.

Oceni ustavnosti so nasprotovali tako v opozicijskem HDZ-ju kot v vladajočem SDP-ju, čeprav so tudi socialdemokrati opozorili na morebitno omejitev pravic določene manjšine ob potrditvi sprememb ustave, kot tudi na to, da ne bo mogoča niti zunajzakonska skupnost, v kateri sta moški in ženska.

Predlog Kosorjeve je podprla le vladna Hrvaška narodna stranka (HNS), ki je tudi predlagala oceno ustavnosti referendumskega vprašanja.

Za oceno ustavnosti so se zavzele tudi hrvaške LGBT-organizacije, ki so prepričane, da je družinsko življenje ena izmed temeljnih človekovih pravic in zato ne more biti izpostavljeno referendumskim odločitvam. V tem vidijo odkrito nasprotovanje istospolnim parom.

Ustavno sodišče naj bi vseeno odločalo o referendumskem vprašanju, saj to nalaga ustavni zakon o ustavnem sodišču.

"Poroke ne ogrožajo istospolni pari"
Hrvaški premier Zoran Milanović meni, da je referendumska pobuda "prikrita nestrpnost", vendar je pojasnil, da ni vlade, ki bi lahko spregledala 700.000 podpisov pod referendumsko pobudo.

"V tej pobudi pogrešam strpnost do manjšine. Poroke ne ogrožajo istospolni pari, ampak sodoben način življenja in tekma za denar," je dejal Milanović, ki bo tako kot predsednik države Ivo Josipović glasoval "proti".

Glasovanje "za" je napovedal vodja HDZ-ja Tomislav Karamarko.

Referendumsko vprašanje je razdelilo Hrvaško. Dobra polovica državljanov podpira ustavne spremembe o družini, tretjina jim nasprotuje.

Milanović je sicer napovedal, da bodo kmalu predstavili zakon o registriranem partnerstvu, s katerim namerava vlada urediti materialne pravice istospolnih parov. Gre za eno izmed predvolilnih obljub levosredinske koalicije.

Za uspeh referenduma ni pomembna volilna udeležba.