V Huaweiu so obtožbe zanikali kot plod čiste fantazije. Foto: EPA
V Huaweiu so obtožbe zanikali kot plod čiste fantazije. Foto: EPA
optična vlakna, optika

Z umikom na seznam podjetij, katerih delovanje na britanskih tleh ni zaželeno, pa Velika Britanija tvega več milijard funtov vredno trgovsko vojno s Kitajsko, piše Independent. Podjetje se na možnost t.i. "blacklistinga" še ni odzvalo.
Britanski premier David Cameron bo namreč v prihodnjih dveh tednih na mizo prejel poročilo obveščevalne službe, ki bo ugotovilo, ali delovanje tehnološkega podjetja Huawei predstavlja tveganje britanski kibernetični varnosti. Če bo to potrdilo domneve, ga bo britanska vlada uvrstila na seznam nezaželenih podjetij besu Pekinga navkljub. Tu se sicer pojavljajo kompromisni predlogi, da bi se podjetju omejilo le sodelovanje na razpisih, povezanih npr. z vojsko.

Vzrok za takšno morebitno odločitev otoške vlade so informacije, da naj bi bilo podjetje povezano s kitajsko vojsko. Čeprav Huawei ni splošno poznana blagovna znamka, je v rokah tega podjetja že četrtina evropskega trga s telekomunikacijsko opremo, zmagal pa je tudi na skoraj polovici evropskih razpisov za dobavitelja opreme za omrežja 4G.

Dvomi se vrstijo
Letos poleti sta dva ameriška raziskovalca odkrila "kritično ranljivost" Huaweievih usmerjevalnikov, ki naj bi imeli t. i. zadnja vrata, prek katerih bi se dalo vplivati na telekomunikacijsko infrastrukturo. To je resno vzela tudi preiskovalna komisija predstavniškega doma ameriškega parlamenta.
Poročilo komisije je tako razkrilo, da je podjetje vse zahteve po notranjih informacijah zavrnilo rekoč, da so vsi tovrstni podatki državna skrivnost in jih mora odobriti kitajska vlada. To je komisiji, kljub pomanjkanju konkretnih dokazov, vzbudilo dodatne sume, zaradi česar je predlagala omejitev delovanja Huaweia na ameriških tleh.
Člani komisije so ocenili, da bi podjetje kitajski vladi lahko ponujalo priložnosti za vmešavanje v telekomunikacijsko dobavno verigo ZDA. Neimenovani vir iz vrst nekdanjih zaposlenih naj bi komisiji tudi potrdil tesne vezi s kitajsko vojsko.
Le plod domišljije?
V podjetju so ugotovitev komisije in navedbe vira označili za čisto fantastiko ter zavrnili vsakršno povezavo z državnim vohunjenjem. ZDA so hkrati obtožili prikritega protekcionizma, eden izmed kitajskih ministrov pa je v zvezi s tem tudi izjavil, da so se ZDA vrnile v hladnovojno stanje duha.
A zaradi podobnih pomislekov kot v Ameriki so podjetju v Avstraliji že prepovedali sodelovanje na državnih razpisih za izgradnjo optičnega omrežja, o podobnem razmišljajo tudi v Kanadi.
Kot veliko varnostno tveganje je čedalje močnejšo prisotnost kitajskih podjetij na evropskem telekomunikacijskem trgu prav tako prepoznalo poročilo Bruslja. Evropska komisija sumi, da Kitajska prikrito subvencionira svoja vodilna telekomunikacijska podjetja ter s tem nezakonito izriva evropska podjetja s trga.