Japonska in Peru sta si zaradi Fujimorija skočila v lase. Foto: EPA
Japonska in Peru sta si zaradi Fujimorija skočila v lase. Foto: EPA

Perujske oblasti so Tokio pozvale, naj ne poskuša ovirati izročitve Fujimorija, ki so ga pred dnevi aretirali ob prihodu na letališče v Čile.

Peru je za svojim nekdanjim predsednikom, sinom japonskih emigrantov, ki je po padcu z oblasti prebegnil na Japonsko, izdal tiralico zaradi zločinov, ki naj bi jih zagrešil med vladavino v 90. letih. Tako naj bi bil vpleten v hude korupcijske škandale, odgovoren pa naj bi bil tudi za ustanovitev vodov smrti. Na Japonskem pa je Fujimori zelo čislan, saj je uspešno končal 126-dnevno zavzetje japonskega veleposlaništva v Limi leta 1997, potem ko so ga zasedli marksistični uporniki.

Fujimori želi kandidirati
Po padcu vladavine zaradi globoke krize leta 2000 je Fujimori pobegnil v tujino in si dovoljenje za eksil poiskal pri japonskih oblasteh. Te so nato vztrajno zavračale perujske pozive po izročitvi, češ da državi nimata sklenjenega sporazuma o izročanju.

Potem ko je bil Fujimori v nedeljo po presenetljivem prihodu v Čile aretiran, je Peru od Čila zahteval njegovo izročitev, v zaplet pa se je kot vse kaže dejavno vpletla tudi Japonska. Fujimori se ne počuti krivega in napoveduje, da bo kandidiral na perujskih volitvah aprila prihodnje leto, čeprav ima prepoved opravljanja javnih služb do leta 2011.