Skupno število žrtev med francoskimi vojaki v Afganistanu se je povečalo na 22. Foto: EPA
Skupno število žrtev med francoskimi vojaki v Afganistanu se je povečalo na 22. Foto: EPA
Francoski vojaki
Gre za najhušo izgubo za francosko vojsko po letu 1983, ko je bilo v Bejrutu ubitih 58 francoskih padalcev. Foto: EPA
V Afganistanu ubiti francoski vojaki

Gre za največjo enkratno izgubo življenj med tujimi vojaki od strmoglavljenja talibanskega režima leta 2001. Spopadi so se vneli, ko so talibanski uporniki 60 kilometrov vzhodno od Kabula iz zasede iz več strani napadli skupno izvidniško patruljo afganistanske vojske in francoskih vojakov, ki delujejo v okviru mednarodnih sil Isaf pod vodstvom zveze Nato.

V spopadih je bilo ranjenih 21 francoskih vojakov, medtem ko naj bi bilo na talibanski strani 27 mrtvih. Preostali francoski vojaki so se iz zasede rešili, ko je prišla na pomoč znatna zračna podpora. Boji, ki so se začeli v ponedeljek, naj bi trajali kar 24 ur.

Zaradi tragičnega dogodka bo v Afganistan odpotoval francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je že zagotovil, da Francija ostaja zavezana misiji v Afganistanu. "Francija je odločena nadaljevati z bojem proti terorizmu za demokracijo in svobodo. Namen je plemenit. Za Francijo in njeno vojsko je čast, da ga brani," je dejal Sarkozy.

Sarkozy poslal dodatne vojake
Francija ima v Afganistanu trenutno nameščenih 2.600 vojakov. Sarkozy je bil eden redkih zahodnih voditeljev, ki se je odzval ameriškemu pozivu zaveznicam v zvezi Nato, da v nemirno državo napotijo več vojakov, in je kljub neodobravanju opozicije letos poslal 700 dodatnih francoskih vojakov.

Nasilje se je v zadnjih treh letih močno povečalo in se iz nemirnega vzhoda ter juga pomaknilo tudi v pokrajine okoli Kabula, talibanski uporniki pa v svojih napadih postajajo vse drznejši.

Slovenija stoji ob strani Franciji
Ob smrti francoskih vojakov je slovenski zunanji minister dimitrij Rupel svojemu francoskemu kolegu Bernardu Kouchnerju poslal sožalno pismo, v katerem je izrazil pretresenost in dejal, da Slovenija v teh težkih trenutkih izraža francoskemu narodu vso solidarnost in podporo. Kouchnerja je zaprosil, da prenese izraze sožalja in sočutja žalujočim družinam pogumnih mož, ki so sodelovali v boju proti terorizmu.

G. V.

V Afganistanu ubiti francoski vojaki