Še posebj ranljiva skupina v taborišču so otroci. Foto: EPA
Še posebj ranljiva skupina v taborišču so otroci. Foto: EPA
Sudan
V begunskem taborišču v Batilu je ogroženo življenje 170.000 ljudi. Foto: Spletna stran Toma Križnarja

Kot so še sporočili Zdravniki brez meja, je zaradi deževne sezone praktično nemogoče dostaviti hrano do begunskega taborišča, edina možnost ostaja dostava s helikopterjem. ''To, kar se dogaja v tem taborišču, je le korak stran od humanitarne katastrofe,'' je dejala koordinatorka Zdravnikov brez meja Helen Patterson.
Večina umrlih je otrok, mlajših od pet let. Vzrok smrti sta v večini primerov driska, zaradi katere otroci dehidrirajo, in podhranjenost. V Batilu, kamor se je iz Sudana zateklo 170.000 beguncev, je podhranjenih 28 odstotkov otrok, med njimi deset odstotkov resneje.

Število smrtnih žrtev se je podvojilo
Kot so po poročanju BBC-ja še sporočili Zdravniki brez meja, v begunskem taborišču vsak dan na 10.000 beguncev umreta dve osebi, zdaj pa se je to število podvojilo, zaradi česar so razglasili alarmantno stanje.

Nekateri izčrpani begunci so ob prihodu v taborišče umrli
Batil se nahaja na območju med zveznima državama Modri Nil in Južni Kordofan, kjer potekajo siloviti spopadi med sudansko vojsko in uporniki. Kot so dejali številni begunci, ki so prišli v taborišče, so bili prisiljeni zapustiti svoja bivališča, saj je sudanska vojska na območju izvajala kopenske in zračne napade, prav tako pa so jih preganjali zaradi njihove etnične pripadnosti. Da so prepešačili do taborišča, so potrebovali več tednov, nekateri so, ko so prispeli na cilj, od izčrpanosti umrli.

Sudan za humanitarno krizo obtožil upornike
Oblasti v Kartumu so zanikale, da so bili žrtve spopadov tudi civilisti, odgovornost za humanitarno krizo pa so pripisali upornikom. Številni prebivalci Južnega Kordofana in Modrega Nila so se na takrat južnem delu skupnega Sudana borili proti islamistom, ki jih je dve desetletji vodila arabska vlada v Kartumu. Po razglasitvi samostojnosti Južnega Sudana leta 2011 pa je omenjeno območje pripadlo Sudanu.