Razmere v Jemnu se ne umirjajo, je pa poročanje o dogajanju v veliki meri izginilo z naslovnic svetovnih medijev. Foto: EPA
Razmere v Jemnu se ne umirjajo, je pa poročanje o dogajanju v veliki meri izginilo z naslovnic svetovnih medijev. Foto: EPA

Savdska Arabija je v petek dejala, da bi se lahko, če bi hutijevci privolili vanj, premirje začelo že v torek, s čimer bi omogočili dostavo nujno potrebne hrane in zalog zdravil. "Pozitivno se bomo odzvali na vsako prizadevanje, klic ali ukrep, ki bo pomagal zmanjšati trpljenje, in dovolili, da pomoč, zaloge in ladje varno prispejo v Jemen," so sporočili hutijevci, hkrati pa dali vedeti, da se bodo ob morebitnih napadih podpornikov predsednika Abedraba Mansurja Hadija takoj odzvali nanje.

Hutijevci vztrajajo, da so njihove akcije usmerjene proti skupinam Al Kaide v Jemnu, Hadijeve sile pa obtožujejo, da podpirajo Al Kaido.

Ob podpori ZDA mednarodna koalicija pod vodstvom Savdske Arabije že od 28. marca dalje izvaja zračne napade, s katerimi želi oslabiti hutijevce in omogočiti vrnitev vlade predsednika Hadija. Letala so v nedeljo drugi dan zapored bombardirala trdnjavo v Sani, ki pripada nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki velja za ključno osebo v zdajšnji politični krizi, kajti uporniki in vojaške enote, zvesti Salehu, so lani zavzeli precejšen del države in predsednika Hadija pregnali iz države, kar je bil povod za začetek zračne ofenzive. "Ne gre samo zame, temveč za vsakega državljana. Ta agresija je strahopetna. Pridite po kopnem, kjer vas bomo pričakali z dobrodošlico," je bil oster Saleh v izjavi po bombardiranju.

Letalski napadi so zadeli tudi skladišča z orožjem v vojaškem oporišču in predsedniški palači v Adenu, že več kot šest tednov središču hudih bojev. Vojaške sile na jugu države dvomijo o uspehu premirja. "Dvomimo, da se bodo hutijevci držali premirja, ker vztrajno kršijo tudi politične obljube, ki so jih dali v preteklosti," je dejal pripadnik prohadijskih sil.

Združeni arabski emirati so sporočili, da so danes nad Adenom odvrgli 55 ton hrane in zdravil, kar je največja pošiljka pomoči doslej.

Riad napovedal napade v Sadi
Hutijevci so privolili v premirje v času, ko so savdijske kopenske sile v provinci Sada, hutijevski trdnjavi na južni meji Savdske Arabije z Jemnom, izvedle obširne zračne napade in izstrelile več kot 20 raket. Riad je predtem civiliste v provinci pozval k evakuaciji, zaradi česar je bil deležen kritik Združenih narodov. "Bombardiranje naseljenih območij, če je napovedano ali ne, je v nasprotju s humanitarnim pravom," je dejal humanitarni koordinator za Jemen Johannes van der Klaauw.

Mednarodna skupnost je zelo zaskrbljena zaradi stanja v državi, v kateri je v zadnjih petih tednih umrlo več kot 1.300 ljudi, več kot 300.000 pa jih je zaradi napadov zapustilo svoje domove. Kot je pretekli teden opozorila nevladna človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW), je vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije med bombardiranjem v Jemnu uporabljala tudi kasetne bombe.