Hutijevski uporniki se v Jemnu spopadajo s silami odstavljenega predsednika. Foto: Reuters
Hutijevski uporniki se v Jemnu spopadajo s silami odstavljenega predsednika. Foto: Reuters

V spopadih so bili ubiti trije savdski vojaki, potem ko so jemenski uporniki napadli postojanko v savdski pokrajini Nadžran, od koder jim jih je savdskim silam uspelo pregnati. Gre za največji napad hutijevcev na savdskem ozemlju, odkar je savdska vojska skupaj z drugimi arabskimi državami začela letalske napade na položaje upornikov v Jemnu.

Savdska tiskovna agencija SPA je poročala, da se je napad zgodil ponoči na južni meji. Po medsebojnem obstreljevanju so savdski vojaki na pomoč poklicali vojaško letalstvo.

Z napadi na hutijevce želi koalicija arabskih držav znova vzpostaviti oblast odstavljenega in pregnanega zakonito izvoljenega jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki se je pred napredovanjem uporniških borcev zatekel v izgnanstvo v Savdsko Arabijo.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je izrazil zaskrbljenost zaradi nadaljevanja kopenskih spopadov in letalskega bombardiranja Jemna. V zadnjih šestih tednih je bilo po podatkih ZN-a ubitih 1.200 ljudi, medtem ko jih je 300.000 zapustilo svoje domove.

"Razpolagamo z zanesljivimi podatki o družinah, ki so zaradi bombardiranja ujete v Adnu, in ostrostrelcih, ki prežijo na civiliste na ulicah," je dejal Ban, ki je pozval k takojšnjemu premirju, da bi lahko humanitarne organizacije varno oskrbele prebivalstvo.

Težave pri zagotavljanju pomoči
V četrtek je Svetovni program za hrano (WFP) sporočil, da so bili iz zahodne jemenske pokrajine Hudajda prisiljeni umakniti svoje osebje, saj je zmanjkalo goriva za njihova vozila. Zaradi tega naj bi se kmalu morali umakniti tudi iz drugih delov te najrevnejše arabske države.

V prestolnici Sana so letala arabske koalicije znova napadala tamkajšnje letališče, dan po tem, ko so bombardirala letališko stezo, da bi preprečila pristanek iranskega letala, s tem pa so onemogočila tudi dostavo mednarodne humanitarne pomoči.

Hutijevci pripadajo šiitski ločini, ki živi na severu Jemna, od koder so lani jeseni osvojili Sano in nato nadaljevali vojaški pohod proti jugu in vzhodu. Sami zatrjujejo, da se borijo proti sunitskim skrajnežem in skorumpiranim politikom.

Savdska Arabija obtožuje hutijevske upornike, da so le podaljšana roka Irana in se namesto njega bojujejo v Jemnu, kar pa v Teheranu zanikajo.