Po pisanju Independenta bi se samo Veliki Brion lahko prodal za 1,2 milijarde evrov. Foto:
Po pisanju Independenta bi se samo Veliki Brion lahko prodal za 1,2 milijarde evrov. Foto:
Independent
Independent je nakup Brionov označil za dobro naložbo. Foto: The Independent
Brioni so cveteli predvsem v času Tita, ko so jih obiskali številni svetovni zvezdniki. Danes so znani predvsem po golfiščih in poletnem gledališču Ulysses igralca Radeta Šerbedžije. Foto: EPA

"Po zvišanju davka, znižanju pokojnin in opustitvi nekaterih ambicionznih projektov je naslednji rešilni korak hrvaške vlade prodaja '12 draguljev', med katerimi so tudi Brioni," je zapisal tržaški Il Piccolo. Brioni naj bi bili "zadnja karta v rokavu obupane vlade".

Časopisi je zapisal, da so Brioni že od 30. let prejšnjega stoletja priljubljena turistična destinacija svetovne elite, "zato s svojo izjemno zgodovino, naravo in podnebjem ne bi imeli težav pri iskanju potencialnega kupca". Il Piccolo trdi, da je hrvaška vlada že dobila ponudbo dveh milijard evrov. Zaradi svetovne gospodarske krize naj bi bila trenutna cena Brionov med 800 milijoni in 1,2 milijarde evrov.

Na prodajni listi tudi Krk in Janaf
Poleg Brionov naj bi bil na prodajni listi tudi otok Krk, "ki je odlična naložba zaradi Jadranskega naftovoda in njegovega terminala na morju, ki je povezan s kopnim ter z Madžarsko in Srbijo", piše Il Piccolo, ki špekulira, da bi bila hrvaška blagajna s prodajo Janafa bogatejša za 250 milijonov evrov. Poleg tega naj bi hrvaška prodala še zavarovalnico Croatia osiguranje.

Independent: To je dobra ponudba
O prodaji hrvaškega zaklada se je razpisal tudi Independent. Ceno Brionov so ocenili na 2,5 miljarde evrov in dodali, da kupec ne bo dobil le enega otoka, temveč 14 otokov, poleg tega pa tudi nacionalni park z redkimi živalskimi vrstami, tudi Titovega 52-letnega papagaja Kokija. Omenili so še, da so na otokih med drugim tudi ostanki predkrščanskih objektov in fosilni ostanki dinozavrov. Independen je še zapisal, da so bili Brioni najbolj znani v času Titove vladavine, "saj je ta na otok pripeljal veliko znanih ljudi", med njimi egiptovskega predsednika Gamala Abdela Nasserja, indijskega premierja Javaharlala Nehruja, etiopijskega kralja Haileja Selassieja, ameriškega predsednika Franklina Roosevelta, igralko Sophijo Loren in književnika Jamesa Joycea. "To je dobra ponudba," končuje članek Independent.

Mesić: Brioni se ne prodajajo
Kot je zapisal hrvaški index.hr, se je na navedbe tržaškega časopisa že odzval hrvaški predsednik Stipe Mesić. "Brioni niso na prodaj, niti jih ni mogoče prodati, saj so nacionalni park," je dejal. Prav tako so pisanje Il Piccola zavrnili v uradu premierke Jadranke Kosor.