Za Ramadi so se bili srditi boji. Foto: EPA Foto:
Za Ramadi so se bili srditi boji. Foto: EPA Foto:

Iraški vojski v operaciji pomagajo šiitske in sunitske paravojaške milice, kako dolgo naj bi operacija trajala, pa ni znano.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik šiitskih milic Ahmed Al Asadi, bodo vojaki in pripadniki milic iz pokrajine Salahudin prodirali proti jugu in skušali sile IS-ja odrezati pri Ramadiju, prestolnici pokrajine Anbar. Ramadi je v roke IS-ja padel ta mesec, potem ko se je vojska iz mesta umaknila. Samo 150 skrajnežev naj bi pregnalo kar 1.500 vojakov.

Washington ofenzivo sprejema z odobravanjem, čeprav ZDA ni všeč pomembna vloga šiitskih borcev v njej, saj jih podpira Iran. Irak je te dni razburila kritika ameriškega obrambnega ministra Ashtona Carterja, ki je dejal, da dogajanje v Ramadiju kaže, da iraška vojska očitno nima volje za boj proti skrajnežem.

Vladne sile že vse od poraza zbirajo sile za protiofenzivo in v preteklih dneh naj bi jim uspelo znova zavzeti nekaj ozemlja vzhodno od Ramadija. Z območja, južno in zahodno od Ramadija, so tudi danes poročali o spopadih, s katerimi skuša vojska pretrgati oskrbovalne poti v mesto.