Starodavno mesto Palmira je zdaj povsem v rokah Islamske države. Po poročilih sirske tiskovne agencije Sana naj bi pripadniki IS-ja tam pobili najmanj 400 civilistov. Foto: EPA
Starodavno mesto Palmira je zdaj povsem v rokah Islamske države. Po poročilih sirske tiskovne agencije Sana naj bi pripadniki IS-ja tam pobili najmanj 400 civilistov. Foto: EPA
Ashton Carter
Ameriški obrambni minister meni, da morajo iraške sile same premagati Islamsko državo, ZDA jim lahko nudijo le podporo. Foto: Reuters

Novico o pobojih je sporočila sirska tiskovna agencija Sana. Navedb sicer ni bilo mogoče preveriti, a kot poroča agencija Reuters, naj bi se navedbe ujemale s poročili opozicijskih aktivistov, ki trdijo, da so džihadisti po zavzetju Palmire v sredo tam izvedli usmrtitve. Kot pišejo aktivisti na družbenih omrežjih, naj bi na ulicah Palmire ležalo na stotine trupel.

Po drugi strani pa je francoska tiskovna agencija AFP poročala, da je neka nevladna organizacija sporočila, da je od zavzetja Palmire IS ubil "le" 35 ljudi.

Palmira je zaradi svoje lege strateško zelo pomembno mesto, saj leži na križišču glavnih prometnic, ki na zahodu vodijo v sirsko prestolnico Damask in v Homs, na vzhodu pa v Irak. Mesto je pomembno tudi zgodovinsko, saj ima številne zgodovinske spomenike in več tisoč let stare templje, kar ga uvršča tudi na seznam Unescove kulturne dediščine.

IS nadzira tudi mejni prehod med Irakom in Sirijo
Islamska država je sicer v zadnjem tednu dosegla kar nekaj uspehov pri osvajanju mest in utrjevanju svojega položaja v Siriji in Iraku. Pred tednom dni so zavzeli mesto Ramadi, zdaj pa so v celoti prevzeli tudi nadzor nad pomembnim mejnim prehodom Al Valid na iraški strani (že pred dnevi so zavzeli prehod Al Tanf na sirski strani) in s tem pridobili nadzor nad potjo, ki povezuje Damask in Bagdad. Prek te poti lahko zdaj poljubno prevažajo orožje in vojake.

Carter: Iračanom manjka volje za boj proti IS-ju
Padec Ramadija je največji poraz iraških sil, ki jih vojaško podpirajo ZDA, v zadnjem letu. O tem je spregovoril tudi ameriški obrambni minister Ashton Carter, ki je dejal, da je poraz iraških sil v tem mestu pokazal, da Iračanom manjka volje za boj proti Islamski državi. Dejal je, da so bile iraške sile številčno v premoči, a da so se kljub temu odločile za umik. Dogajanje v Ramadiju je Carter opisal kot zelo skrb vzbujajoče.

ZDA po umiku svojih bojnih enot iz Iraka leta 2011 še naprej pomagajo iraški vojski z orožjem in urjenjem. "Lahko jim ponudimo urjenje, lahko jim damo opremo - vendar jim ne moremo dati volje za bojevanje," je Carter povedal v pogovoru za CNN. Dodal je še, da bodo ZDA še naprej dobavljale orožje in urile iraške sile, in izrazil upanje, da bodo iraški vojaki spet našli voljo.

Carter je branil tudi ameriške zračne napade v podporo iraškim silam, a dejal, da bo dokončen poraz Islamske države odvisen le od Iračanov. "Lahko sodelujemo v porazu Islamske države. A ne moremo narediti Iraka spodobnega za bivanje. Ne moremo poskrbeti za zmago, to morajo narediti Iračani," je še povedal.

Na Carterjeve izjave se je že odzval vodja iraške parlamentarne komisije za varnost in obrambo Hakim Al Zamili, ki jih je označil za nerealistične in neutemeljene. Dejal je, da ZDA niso zagotovile ustrezne opreme, orožja in zračne podpore iraškim silam, da bi lahko obranile Ramadi. Iraške oblasti so se za pomoč v boju proti Islamski državi obrnile na šiitske milice.