Iran naj bi zdaj imel le še okoli 40 kilogramov obogatenega urana. Foto: EPA
Iran naj bi zdaj imel le še okoli 40 kilogramov obogatenega urana. Foto: EPA

Vsebina najnovejšega četrtletnega poročila IAEA je preplavila številne svetovne medije, eni so dobili vpogled vanj, drugi pa se sklicujejo na navedbe neimenovanih diplomatov, ki imajo dostop do njega. Iran naj bi tako prvič v šestih letih odgovoril na skrbi Zahoda zaradi "možne vojaške dimenzije" njegovega jedrskega programa.

V poročilu piše, da je Iran v skladu z začasnim dogovorom, ki ga je pred meseci dosegel s t. i. šesterico (pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčijo), v zadnjih mesecih omejil bistvene dele svojega jedrskega programa. Za kar štiri petine naj bi zmanjšal zaloge visoko obogatenega urana, ki ga je mogoče izrabiti za izdelavo jedrskega orožja. Zdaj naj bi ga imel le še okoli 40 kilogramov, kar je veliko premalo za jedrsko bombo.

Številna vprašanja v zvezi z vojaškim delom programa
Kljub omenjenemu napredku pa še vedno ostaja veliko vprašanj v zvezi z morebitnim vojaškim delom iranskega jedrskega programa v preteklosti. IAEA tako zahteva dostop do vojaškega kompleksa Parčin. Je pa Iran IAEA-ju izročil informacije o detonatorjih, ki jih je mogoče uporabiti za jedrsko orožje, kar je pomemben napredek, ustavila pa so se tudi dela v spornem reaktorju na težko vodo v Araku.