Iranska revolucionarna garda ponuja pomoč sirski vojski. Foto: EPA
Iranska revolucionarna garda ponuja pomoč sirski vojski. Foto: EPA
V spopadih, ki so se v Siriji začeli pred 18 meseci, je umrlo že več 10.000 ljudi. Foto: EPA

Bi se pa lahko Iran vpletel tudi vojaško, če bi zahodne sile napadle Sirijo, je še dodal.
Gre za prvo uradno priznanje vojaškega vrha, da je Iran vojaško prisoten v Siriji, kjer je v leto in pol trajajočih spopadih umrlo že več 10.000 ljudi.

Zahodne države in sirske opozicijske skupine so obtožile Iran, da sirske vladne sile oborožuje in jim pomaga s strokovnim znanjem. Zahod je že dalj časa sumil, da ima Iran na terenu svojo vojsko, a je uradni Teheran to vseskozi zanikal.
Kemični testi blizu Alepa?
Sirska vojska naj bi po pisanju nemškega Spiegla v puščavi v bližini največjega sirskega mesta Alep pred kratkim preizkusila različne vrste orožja, tudi kemično orožje. Konec avgusta naj bi tako preizkusili tudi nosilne sisteme za granate s strupenim bojnim plinom, ob sklicevanju na neimenovane očividce na spletni strani piše Spiegel.

Testi so potekali v bližini raziskovalnega centra za kemično orožje pri Safiri, vzhodno od Alepa. Skupaj naj bi s tanki in letali izstrelili pet ali šest granat, predvidenih za bojne strupe, ki pa so bile prazne. Posebej za to naj bi v Sirijo s helikopterji prispeli zgoraj omenjeni iranski častniki.

Strogo varovan objekt pri Safiri je največje raziskovalno središče za kemično orožje v Siriji. V njem naj bi delali iranski in severnokorejski strokovnjaki in - vsaj po ugotovitvah zahodnih obveščevalcev - med drugim izdelovali bojne pline, kot so sarin, tabun in iperit, ter jih preizkušali na živalih.

Obama posvaril Asada
V preteklih mesecih so tamkajšnje straže okrepili z okoli sto elitnimi vojaki ter v objekt dostavili generatorje in velike zaloge dizelskega goriva, da bi zagotovili oskrbo z elektriko za tamkajšnje hladilne sisteme v primeru napada sirskih upornikov. Po navedbah Sirske svobodne vojske uporniki napada na raziskovalni center ne načrtujejo, dodaja Spiegel.

Sirija je po navedbah strokovnjakov ena od držav z največjimi zalogami uporabnih bojnih plinov. Sredi avgusta je ameriški predsednik Barack Obama sirskega kolega Bašarja al Asada posvaril, da bi lahko ZDA, če bi sirski režim uporabil kemično ali biološko orožje, odgovorile z vojaškim napadom na Sirijo.