ScanEagle je eden manjših in manj izpopolnjenih dronov. Foto: Wikipedia
ScanEagle je eden manjših in manj izpopolnjenih dronov. Foto: Wikipedia

Kot je sporočila iranska revolucionarna garda, je izvidniško letalo zbiralo podatke.

Ameriška mornarica je v odzivu sporočila, da ne pogrešajo nobenega brezpilotnega letala.

Kje in v kakšnih okoliščinah so iranske sile zajele letalo, iranska revolucionarna garda v sporočilu ni pojasnila. Vodja mornarice admiral Ali Fadavi je povedal, da gre za manjše izvidniško letalo vrste ScanEagle, kakršna so običajno na ameriških letalonosilkah.

Američani "ne pogrešajo nobenega letala"
Tiskovni predstavnik pete flote ameriške mornarice Jason Salata je v odzivu na trditve Irana poudaril, da ZDA na Bližnjem vzhodu ne pogrešajo nobenega letala. Zanikal je tudi navedbe, da je ameriško letalo vstopilo v iranski zračni prostor ter dejal, da so "ameriške operacije v Perzijskem zalivu omejene na mednarodne vode in zračni prostor". Povedal je še, da je v preteklosti nekaj letal ScanEagle strmoglavilo v morje, a ne v zadnjem času.

Iran je tako že drugič v letu dni sporočil, da je zajel ameriško izvidniško letalo, ki je bilo v njegovem zračnem prostoru. Decembra lani je Teheran sporočil, da so v pristanek prisilili ameriško brezpilotno letalo RQ-170 Sentinel, ki je vohunilo nad Iranom. To letalo lahko leti na velikih višinah.

Po drugi strani letalo, ki ga je Iran zajel nedavno, lahko leti precej nižje in ima doseg le okoli sto kilometrov, a lahko neprekinjeno leti okoli 20 ur.