Iranski predsednik zatrjuje, da sankcije niso prizadele Irana in da se za pogajalsko mizo vračajo prostovoljno. Foto: Reuters
Iranski predsednik zatrjuje, da sankcije niso prizadele Irana in da se za pogajalsko mizo vračajo prostovoljno. Foto: Reuters

Nov krog pogajanj z mednarodno skupnostjo je Iranu v četrtek predlagala visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton.

Sankcije niso oslabile Irana
"Iran pozdravlja pogovore, vendar pa naj druga stran ne misli, da se bomo pogajali s položaja šibkosti kot posledice sankcij (uvedenih proti Iranu)," je v mestu Ardebil na severozahodu Irana v govoru dejal Ahmadinedžad. Kot je še dejal, nihče v Iranu ni pripravljen na niti najmanjši kompromis glede iranskega jedrskega programa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iranski zunanji minister Manušer Motaki je že v petek predlog visoke zunanje predstavnice EU-ja o obnovitvi pogajanj označil za "dobro novico".

Pogajanja med Iranom in peterico stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov (ZDA, Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija) ter Nemčijo naj bi potekala 15. novembra na Dunaju, vodila pa naj bi jih visoka zunanja predstavnica EU-ja. Na iranski strani naj bi se jih udeležil glavni pogajalec Saed Džalili.

Pogovori zastali pred enim letom
Dialog med Iranom in šesterico je zastal oktobra lani, ko sta se strani zadnjič sestali v Ženevi. Mednarodna skupnost Iran sumi, da pod pretvezo, da gre za civilni jedrski program, razvija jedrsko orožje, kar Teheran odločno zanika. Varnostni svet ZN-ja je proti Iranu večkrat sprejel sankcije, da bi ga prepričal k spoštovanju resolucije Združenih narodov, ki zahteva ustavitev jedrskega programa, in sklepov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

"Izrael bo kmalu šel k vragu"
Ahmadinedžad
je sicer govor, ki ga je prenašala televizijska mreža Kabar, izkoristil tudi za provokativne izjave na račun Izraela. Kot je dejal, bo Izrael "kmalu šel k vragu", Zahod pa pozval, naj umakne podporo judovski državi. Iran ne priznava suverenosti izraelske države in nasprotuje bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu, prejšnji teden pa je iranski predsednik obiskal Libanon in libanonsko-izraelsko mejo.