Napadalec je na Bahramijevo zlil žveplovo kislino. Od takrat je njen obraz iznakažen, izgubila pa je tudi vid. Foto: EPA
Napadalec je na Bahramijevo zlil žveplovo kislino. Od takrat je njen obraz iznakažen, izgubila pa je tudi vid. Foto: EPA

Ameneh Bahrami se je septembra leta 2004 vračala iz službe, ko jo je na poti napadel 25-letni Majid Movahedi in jo po obrazu polil z žveplovo kislino, ker je zavrnila njegovo snubitev. Od takrat naprej je iznakažena in slepa, kljub številnim poskusom in operacijam pa ji zdravniki niso uspeli vrniti vida.

Na sodišču si je izborila pravico do maščevanja
Primer Iranke je takrat odmeval po vsem svetu, Bahramijeva pa je po napadu na sodišče naslovila zahtevo po uveljavljanju t. i. kisasa oz. pravice do maščevanja po načelu 'oko za oko, zob za zob', ki ga pozna šeriatsko pravo, a je redko uporabljena. Sodišče je leta 2008 tako odločilo, da lahko Bahramijeva napadalcu, ki bi bil pod narkozo, v oči vlije kislino.

Kljub temu se je danes 32-letna Bahramijeva maščevanju po dolgoletnem boju v zadnjem trenutku odpovedala. "To sem storila zaradi Boga, za mojo deželo in zase," je žrtev krutega napada pojasnila svojo odločitev. Dodala je še, da se je sedem let borila za maščevanje, a ga je oprostila, ker je to njena pravica. "Zdaj se počutim osvobojeno, ker se to le ni zgodilo," je še dodala Bahramijeva.

"Bahramijeva je storila pogumno dejanje"
Državni tožilec Abas Jafari Dolatabadi je za iransko tiskovno agencijo Isna pojasnil, da bi morala Bahramijeva kazen izvršiti v bolnišnici, v navzočnosti očesnega specialista in predstavnika sodišča, a se je v zadnjem trenutku odločila, da bo Movahediju oprostila. Ob tem je Dolatabadi Bahramijevo pohvalil za pogumno dejanje oprostitve in dejal, da je bilo sodstvo pripravljeno izvršiti kazen.

Movahedi je bil zaradi napada na Bahramijevo obsojen na deset do 12 let zaporne kazni, za zdaj pa še ni jasno, če bo po nepričakovanem preobratu izpuščen iz zapora.

Amnesty nasprotoval kaznovanju
Človekoljubna organizacija Amnesty International je večkrat skušala preprečiti izvršitev kazni, ki so jo poimenovali "kruta in nečloveška kazen, ki meji na mučenje".