Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Iraški vojaki v zahodnem Mosulu
Iraški vojaki se v zahodnem Mosulu fotografirajo z zaplenjeno zastavo t. i. Islamske države. Ofenziva za prevzem nadzora nad Mosulom se je začela oktobra lani. Foto: Reuters
Ofenziva na Mosul
Helikopter vojaške vlade nad zahodnim Mosulom izstreljuje t. i. toplotne vabe, s katerimi se branijo pred infrardečimi raketami. Foto: Reuters

Dodaj v

Iraška vojska začenja zadnje poglavje ofenzive na Mosul

V mestnem jedru ujetih 100.000 civilistov
18. junij 2017 ob 12:41,
zadnji poseg: 18. junij 2017 ob 15:45
Mosul - MMC RTV SLO, Reuters

Iraške vladne sile so začele napade na zgodovinsko mestno jedro Mosula, ki je še edini predel mesta v rokah skrajnežev samooklicane Islamske države. V njem je okoli 100.000 civilistov.

"Gre za zadnje poglavje ofenzive na Mosul," sporoča poveljnik elitnih protiterorističnih enot Abdul Gani Al Asadi. Ofenziva iraških vladnih sil na Mosul ob podpori ZDA traja že devet mesecev. Posebne enote se bodo centru približale od zahoda, zvezna policija pa z južne fronte, je po poročanju BBC-ja vojska napovedala v izjavi.

Iraške vladne sile, kurdske pešmerge, sunitska plemenska vojska in šiitske milice skupaj z letali koalicije pod vodstvom ZDA združeno napadajo pripadnike IS-ja, za katere sicer ne vedo, koliko jih je še v Mosulu.

Stari del mesta je zelo gosto poseljen labirint z ozkimi ulicami, kjer spopadi potekajo od hiše do hiše, opozarjajo Združeni narodi. V mestnem jedru je v težkih razmerah ujetih okoli 100.000 civilistov, ki jih IS uporablja kot živi ščit.

Reuters je poročal, da je bilo čez dan v več zračnih napadih zadeto zdravstveno poslopje severno od starega dela mesta. V okviru poslopja sta največji bolnišnici v mestu, še vedno pa ga delno nadzirajo džihadisti.

IS strelja na bežeče civiliste
V mestu primanjkuje vode, hrane in zdravil, dostop do bolnišnic je otežen, sporoča ZN. Ostrostrelci IS-ja streljajo na civiliste, ki želijo iz Mosula pobegniti peš ali s čolni čez reko Tigris, saj jih želijo zadržati v mestu za lastno zaščito.

Januarja so iraške vladne sile prevzele nadzor nad vzhodnim delom Mosula in nato začele napadati zahodni del. V preteklih dveh tednih je po poročanju BBC-ja v spopadih v zahodnem Mosulu umrlo 230 civilistov, nekateri ob zračnih in raketnih napadih vladnih sil, druge so ustrelili pripadniki IS-ja.

Iz Mosula je do zdaj pobegnilo okoli 850.000 prebivalcev, kar je tretjina populacije mesta pred vojno.

Ofenziva za prevzem nadzora nad Mosulom iz rok IS-ja se je začela oktobra, iraška vlada pa je sprva hotela mesto prevzeti do konca lanskega leta. IS se pred ofenzivo brani tudi s samomorilskimi napadi z avtomobili in bombaši na motorjih, pastmi in ostrostrelci ter minometi. Iraška vojska ocenjuje, da je v starem delu mesta do 300 pripadnikov IS-ja. Ob začetku ofenzive naj bi jih bilo v mestu skoraj 6.000.

Nevarnost kolektivnih kazni po vladni osvojitvi
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) ob tem svari pred "kolektivnimi kaznimi", ki bi lahko doletele družine, katerih člani so borci IS-ja. "Kolektivno kaznovanje pomeni nasilne izselitve, uničevanje lastnine in zaplembo premoženja, ker bi eden izmed članov družine lahko bil povezan z IS-jem. To je kritična točka za prihodnost Iraka," opozarja predstavnik UNHCR-ja v Iraku Bruno Geddo in dodaja, da je "bistvenega pomena, da se podpre sistem pravne države, ne pa kazenska načela plemenske družbe".

Padec Mosula, prestolnice t. i. Islamske države v Iraku, bi pomenil konec kalifata, ki ga je njen voditelj Abu Bakr Al Bagdadi v govoru v zgodovinski mošeji v središču mesta razglasil na delih Sirije in Iraka leta 2014.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
moj komentar
# 18.06.2017 ob 18:32
Bilo bi zanimivo, če bi nekdo objavil vse laži, ki jih je širil CNN in ki so privedle do groznih posledic z milijoni mrtvih civilistov, ki so jih zagrešile ZDA s svojimi zavezniki.
To je medij, ki je direktno odgovoren za mnoge vojne zločine s strani ZDA.
moj komentar
# 18.06.2017 ob 16:21

janezkranjski122
Trenutna oblast je zelo naklonjena Iranu. Ali bos sedaj spremenil svoje mnenje o njej?


Jaz ne spreminjam mnenja zaradi laži CNN in ostalih ameriških fake news.
Še vedno ostajam pri mnenju, da je iraška oblast nastavljena s strani ZDA, ki si s tem omogočajo obstanek svoje okupacijske vojske v Iraku.
Očitno pozabljate, kako in na kakšen kriminalen način so ZDA svojo vojsko pripeljale v Irak. Šlo je za nasilno okupacijo pod pretvezo laži.
Kar pa se tiče sodelovanja z Iranom, to počnejo le iraški šiiti.
Bilo bi lepo, če bi z iranom sodeloval cel Irak, saj bi bil to garant za odhod ameriške vojske, Izrael pa bi bil prisiljen zapreti svojo hujskaško surlo.
moj komentar
# 18.06.2017 ob 14:50
Irak bo svoboden šele takrat, ko bod iz njega odšle ameriške zavojevalske trupe. Trenutno mu vladajo izdajalski vazali, ki so jih izbrale in nastavile ZDA.
moj komentar
# 18.06.2017 ob 14:48
Tale Mosul postaja že prava farsa. Že dve leti prihajo ven novice, kako bo ravnokar osvobojen, pa še vedno nič.
Umirajo v glavnem civilisti in domače živali. Američani pa si manejo roke zaradi dobre prodaje orožja.
moj komentar
# 18.06.2017 ob 18:28

janezi
Večina benti čez ZDA.Kar dajte,ampak Husein je prvi začel srat po zalivskih državicah in destebiliziral naftni trg za večino sveta !!.Še pamtite drugovi ?


Ne verjemi vsega, kar ti zlažeta zafejkani CNN in Reuters.
Husein ni z ničemer destabiliziral naftnega trga. Enostavno za kaj takega ni imel dovolj vojaške moči, niti moči nad bankami.
In kdo to moč ima?
Ni treba posebej poudarjati, kajne?
ZDA so potrebovale dober izgovor, da izvedejo vojaško agresijo nad Irak in propaganda je širila laž o nekem zlobnem Huseinu, ki ogroža cel bližnji vzhod.
Ste pač nasedli, kot vedno....
mircek007
# 18.06.2017 ob 13:48
V preteklih dveh tednih je po poročanju BBC-ja v spopadih v zahodnem Mosulu življenje izgubilo 230 civilistov, nekateri ob zračnih in raketnih napadih vladnih sil, druge so ustrelili pripadniki IS-ja.
............
Zelo sem šokiran in razočaran,ker sem do zdaj mislil,da imajo Američani pametno municijo,ki prepozna slabe fante in da ni žrtev med civilisti..
levak
# 18.06.2017 ob 14:37
neutrino
Nikjer pa ne piše, da mu ne smeš kasneje, nekje na odprtem, pri njegovem umiku, nastaviti past ;)
---
Ali pa to "milostno" prepustiš drugim.
neutrino
# 18.06.2017 ob 14:14
Seveda, levak - imaš prav. Po Sun Tzuju moraš nasprtniku vedno pustiti en možen izhod, da se lahko umakne iz svojega utrjenega položaja.

Nikjer pa ne piše, da mu ne smeš kasneje, nekje na odprtem, pri njegovem umiku, nastaviti past ;)
levak
# 18.06.2017 ob 13:50
Irak bo kmalu svoboden z pomočjo USA army.
---
In z veliko "kolateralne škode". Ampak, koga to sploh zanima, ko pa bo Irak bo kmalu svoboden z pomočjo USA army.
Tu160
# 18.06.2017 ob 13:32
https://www.youtube.com/watch?v=vV04TDhU-Lg

Na linku je "live" porocanje iz oslobajanja starega mestnega jedra. V vmesnem casu med porocanjem (prave hise imajo ljudi 100m vstran z kamerami) je eksplodiralo vec kot 10 avtomobilov samomorilcev.
Whitetrasher
# 18.06.2017 ob 13:01
Pod vodstvom ameriske vojske unicujejo placance ameriske tajne sluzbe.
ce poenostavimo......plesejo tako kot ustreza americanom and co.
janezkranjski122
# 18.06.2017 ob 15:01
Irak bo svoboden šele takrat, ko bod iz njega odšle ameriške zavojevalske trupe. Trenutno mu vladajo izdajalski vazali, ki so jih izbrale in nastavile ZDA.

Trenutna oblast je zelo naklonjena Iranu. Ali bos sedaj spremenil svoje mnenje o njej?
janezi
# 18.06.2017 ob 18:16
Večina benti čez ZDA.Kar dajte,ampak Husein je prvi začel srat po zalivskih državicah in destebiliziral naftni trg za večino sveta !!.Še pamtite drugovi ?
Fredix
# 18.06.2017 ob 13:35
Padec Mosula, prestolnice t. i. Islamske države v Iraku, bi pomenil konec kalifata, ki ga je njen voditelj Abu Bakr al Bagdadi v govoru v historični mošeji v centru mesta razglasil nad deli Sirije in Iraka leta 2014.

Bravo Iračani, zrušite toti kalifat in glavorezcem bo padla morala.
Irak bo kmalu svoboden z pomočjo USA army.
Kazalo